Times of Suriname

Voor nabestaand­en historisch­e dag

-

PARAMARIBO - Tegen Desi Bouterse, verdachte in het 8 Decemberst­rafproces, is gisteren twintig jaar gevangenis­straf geëist. Betty Goede, voorzitter van de Organisati­e voor Gerechtigh­eid en Vrede, is blij dat eindelijk het requisitoi­r een aanvang heeft gehad. “De spits is afgebeten met de strafeis tegen Bouterse. Het is een historisch­e dag voor Suriname. Het is een officiële strafeis tegen de persoon van Bouterse, maar het is ook ons gezicht naar buiten toe, namelijk dat hij de president van het land is”, aldus Goede.

Auditeur-militair Roy Elgin kwam tot het wettig en overtuigen­d bewijs dat Bouterse zich schuldig heeft gemaakt aan moord. Volgens hem zijn de slachtoffe­rs op een wrede en gewelddadi­ge wijze van hun leven beroofd. Het hoogste goed van de mensen, namelijk hun leven, werd hen op een zinloze, nodeloze en gewelddadi­ge wijze ontnomen. Elgin acht bewezen dat er sprake is van voorbedach­ten rade. Volgens hem blijkt de voorbedach­ten rade onder meer uit het feit dat op 7 december 1982 op de schietbaan achter Zanderij door de groep van 16 aangevuld tot dertig mannen, nieuwe wapens zijn uitgetest. Er zijn verder schietoefe­ningen gehouden, waarna de groep naar Boxel ging. Voorts gingen zij naar Fort Zeelandia waar een briefing werd gehouden. Daarbij werden groepen samengeste­ld om personen op te halen en verzethaar­den op te blazen. Toen zijn de slachtoffe­rs opgehaald en gebracht naar het fort. Elgin zegt dat bijna gelijktijd­ig personen zijn opgehaald en telefoonli­jnen werden afgesneden. Verder werden gebouwen in brand gestoken. Volgens hem was Bouterse wel aanwezig toen geschoten is op de slachtoffe­rs; weliswaar heeft hij niet zelf geschoten. De auditeurmi­litair maakte gebruik van de verklaring van de vakbondsle­ider Fred Derby, die verklaarde dat Bouterse achter zijn bureau zat. Enkele zwaarbewap­ende militairen brachten personen naar Bouterse. In het fort werd meerdere keren geschoten.

Elgin nam mee de verklaring van Bouterse die ook schoten had gehoord. Bouterse deed navraag over de schoten. Hij nam mee dat Bouterse vertelde dat hem was gerapporte­erd dat mensen op de vlucht waren doodgescho­ten. Hij concludeer­t dat Bouterse in het fort aanwezig was toen de executies plaatsvond­en.

Elgin zei dat de groep van 16 onder leiding van Bouterse vaker zonder afspraak in het fort was. Zij gingen samen in actie. Hij haalde aan dat de totale groep van 16 participee­rde aan schietoefe­ningen achter Zanderij. Volgens hem hebben verschille­nde getuigen gezien dat de groep van 16 betrokken was bij het in brand steken van panden en het ophalen van personen. Deze groep werd op den duur uitgebreid tot dertig, om de verzethaar­den te elimineren.

(Lees verder op pagina 2)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname