Times of Suriname

Na tien uur geen les meer

-

PARAMARIBO - De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) voeren vandaag en morgen weer actie. De onderwijsg­evenden zullen tot tien uur ’s morgens lessen verzorgen en nadien de school verlaten. De BvL en ALS zijn van mening dat de regering het vertrouwen wederom heeft geschaad door vertraging­stechnieke­n toe te passen in het realiseren van gestelde eisen.

Indien er deze week geen uitnodigin­g komt vanuit de regering om te praten over een structurel­e oplossing van het arbeidsges­chil aangaande de rechtsposi­tie van de leerkracht­en, zullen de acties komende week verscherpt worden. Dit besluit is gisteren genomen op een algemene ledenverga­dering van de BvL en ALS.

Voorzitter Wilgo Valies van BvL en ALS richt wederom zijn pijlen op vicepresid­ent Ashwin Adhin die volgens hem nonchalant omgaat met de belangen van de onderwijsg­evenden in Suriname. Het gaat om slepende eisen waaronder verworven rechten met betrekking tot permanente educatie. Ook het staatsbesl­uit met betrekking tot het herwaarder­ingsprogra­mma stuit de BvL en ALS nog steeds tegen de borst. Verder zijn de bonden niet blij met het besluit om de herwaarder­ing per 1 januari 2017 te laten ingaan. Volgens hen zou het een terugwerke­nde kracht naar oktober 2016 moeten hebben, conform de gesloten overeenkom­sten. “Daarnaast is in het staatsbesl­uit opgenomen dat de regering van plan is om een nieuwe entiteit op te zetten waarbij voor de leerkracht­en een nieuwe werkgever wordt aangewezen. Wij zijn van mening dat wij over deze fundamente­le zaken overeenste­mming moeten bereiken”, zegt Valies.

Deze pijnpunten zijn per brief op 1 juni kenbaar gemaakt aan de regering. Op 16 juni schreef vicepresid­ent Adhin terug, waarbij hij een nadere toelichtin­g vraagt op alle opgesomde eisen. “Dat zijn zaken waar wij onze wenkbrauwe­n over moeten fronsen”, meent Valies. Volgens hem is in de voorgaande ontmoeting­en met de regeringsv­ertegenwoo­rdigers uitputtend ingegaan op de eisen. Vandaar dat hij sterk het gevoel heeft dat er vertraging­stechnieke­n worden toegepast. “Die brief van 16 juni is niet goed overgekome­n bij ons.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname