Times of Suriname

Geëiste vrijspraak tegen Stolk opluchting voor raadsman

-

PARAMARIBO - “Ik voel de opluchting voor mijn cliënt Jimmy Stolk. Hij heeft al langer dan tien jaar de status van verdachte. Natuurlijk is de krijgsraad degene die het eindoordee­l geeft, maar de geëiste vrijspraak is een stap in de goede richting”, zei raadsman Henk Veldkamp gisteren aan de krant, nadat tegen zijn cliënt vrijspraak was geëist.

Auditeur-militair Roy Elgin zei tijdens zijn requisitoi­r dat zowel uit het gerechteli­jk vooronderz­oek als het onderzoek ter terechtzit­ting blijkt, dat Stolk, die toen directeur was van de strafinric­hting Santo Boma, de veroordeel­de Djiewansin­g Sheombar uit de inrichting ophaalde. Hij leverde de geboeide Sheombar af te Fort Zeelandia aan Benny Brondenste­in of Tolud. Hij voerde hiermee de opdracht van bataljonsc­ommandant Paul Bhagwandas uit. Volgens hem zei Sheombar niet dat hij zou worden vermoord.

Stolk werd gebeld door Bhagwandas dat hij de veroordeel­de moest bezorgen bij het Fort Zeelandia. Hij overwoog toen of hij deze opdracht zou delegeren aan iemand in lagere rang of hem zelf zou uitvoeren. Uiteindeli­jk besloot hij te kiezen voor het laatste. Hij ging naar de brigade van de militaire politie voor assistenti­e, welke hij ook kreeg. Het waren de militairen Orlando Heidanus en Wim Carbierre die met Stolk meegingen om Sheombar op te halen. Beiden verklaarde­n dat Sheombar is opgehaald uit de strafinric­hting en afgeleverd te Fort Zeelandia. Stolk deed een beroep op een dienstopdr­acht die hij van zijn meerdere heeft opgekregen. “Een bevel in militair jargon is een instructie, opdracht of order om iets te doen of na te laten die gegeven wordt door een meerdere. Tegenspraa­k wordt daarbij niet verwacht. Indien een militair een gegeven dienstopdr­acht weigert op te volgen, dan zal in de regel sanctie van het tuchtrecht op hem van toepassing zijn”, zei Elgin. Hij gaf aan dat een gegeven bevel billijk en uitvoerbaa­r moet zijn en betrekking moet hebben op de dienst. Volgens hem moet aangenomen worden dat Stolk geen andere keuze had, dan de opdracht van Bhagwandas, die toen de tweede man in het leger was, uit te voeren. Elgin zegt dat de verdachte niet bij het beramen van het plan en ook niet bij de schietoefe­ningen aanwezig was. Stolk behoorde toen ook niet tot de legertop, maar was uitgeleend en aangewezen als directeur van de strafricht­ing. De auditeur-militair vindt dat er geen sprake was van dubbele opzet bij de verdachte. De opzet van Stolk was slechts het afleveren van Sheombar, wat een dienstopdr­acht was. Bij hem is daarom medeplegen of medeplicht­igheid tot moord niet bewezen.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname