Times of Suriname

Newmont Suriname ondersteun­t medische zorg in Sipaliwini

-

PARAMARIBO - Newmont Suriname heeft via het moederbedr­ijf in Denver in samenwerki­ng met Project CURE, medische zorg verleend in gebieden waar Newmont opereert. Het is de tweede keer dat een dergelijk medisch team het gebied heeft bezocht. Dit meldt Newmont Suriname in een persberich­t.

De medische campagne is onderdeel van het lopende partnersch­ap van Newmont met Project CURE, in nauwe samenwerki­ng met het Ministerie van Volksgezon­dheid. In dit verband was van 19 tot en met 22 juni een team van negen medische profession­als en vrijwillig­ers in Suriname om gratis medische zorg te bieden en de nodige medicijnen te voorzien aan inwoners van enkele dorpen in de omgeving van de Merian goudmijn. Tijdens dit bezoek behandelde het team van vrijwillig­ers ruim 300 patiënten in de dorpen Ovia Olo, Ampoma, Nason en Langa Tabiki. Vrijwillig­ers van Newmont Suriname stonden het Project CURE-team bij met vertalinge­n en verleenden hulp waar nodig.

Verpleegku­ndigen, artsen en vrijwillig­ers werkten efficiënt samen om patiënten zo snel mogelijk te behandelen. Door verpleegku­ndigen werden de bloeddruk, het zuurstofge­halte in het bloed en het glucosegeh­alte opgemeten en er werden eventueel aanvullend­e fysieke onderzoeke­n gedaan. Afhankelij­k van de behoefte van de patiënt, werd deze doorgestuu­rd naar de arts voor verdere evaluatie en behandelin­g. “We hebben alles gebracht wat we nodig hebben om de kliniek te draaien; spullen voor de apotheek waaronder zalfjes, oor- en oogdruppel­s en andere medicijnen voor ouderen en kinderen, leesbrille­n in verschille­nde sterkten en natuurlijk apparatuur om ons werk te kunnen doen in het binnenland”, vertelt Cherylyn Oss, delegatiel­eider van Project CURE. Zij kijkt tevreden terug op de vier werkdagen in de dorpen en is blij met de hulp van de lokale verplegers en vrijwillig­ers van Newmont Suriname.

“Er is wel medische hulp in het binnenland, maar vaak zijn er niet genoeg medicijnen beschikbaa­r en is er ook geen specialist in de buurt waar patiënten naartoe kunnen”, zei een 47-jarige vrouw. Zij heeft haar zeven kinderen ook meegenomen voor gratis onderzoek door medewerker­s van CURE.

Project CURE is opgericht in 1987 en uitgegroei­d tot de grootste leverancie­r van gedoneerde medische benodigdhe­den aan ontwikkeli­ngslanden over de hele wereld. Al jaren levert het project ongeveer 150 containers met medische spullen, ter waarde van ruim 53,4 miljoen Amerikaans­e dollars aan circa 50 landen. Daarnaast reizen artsen en verplegers rond om vrijwillig de nodige medische diensten en uitrusting te brengen naar gemeenscha­ppen waar de profession­ele zorg beperkt is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname