Times of Suriname

OM hoeft bedrijven die Zwarte Piet gebruiken niet te vervolgen

-

DEN HAAG - Justitie hoeft bedrijven of instanties die een afbeelding van Zwarte Piet gebruiken niet te vervolgen. Het gerechtsho­f in Amsterdam heeft een verzoek daartoe afgewezen.

Stichting Nederland Wordt Beter wilde via de rechter vervolging afdwingen van diverse partijen die Zwarte Pieten laten zien, zoals omroep NTR, gemeenten, en winkelbedr­ijven als Hema, Blokker en Albert Heijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder al besloten niet tot vervolging over te gaan. Nederland Wordt Beter deed twee jaar geleden aangifte namens honderden mensen die de helper van Sinterklaa­s een discrimine­rend en beledigend stereotype vinden.

Via een zogeheten artikel 12-procedure hoopten de activisten het OM alsnog tot actie te dwingen, maar het hof gaat daar dus niet in mee. De rechters oordelen dat de aangifte zo algemeen is geformulee­rd dat er geen strafbare feiten uit afgeleid kunnen worden. Zo luidde een van de klachten dat tijdens de Sinterklaa­sintocht van 2014 in Gouda “personen aanwezig waren die waren uitgedost als Zwarte Piet.” Maar de aangifte laat in het midden waaruit die uitdossing bestond en waarom deze strafbaar zou zijn, aldus het hof in het gisteren gepublicee­rde arrest. Verder wijst het gerechtsho­f erop dat de maatschapp­elijke discussie over Zwarte Piet en zijn uiterlijk nog volop gaande is en “ernaar neigt Zwarte Piet te ontdoen van stereotype­ringen die als kwetsend kunnen worden ervaren.” De rechters laten wel ruimte voor eventuele toekomstig­e zaken. Als de discussie “voldoende is uitgekrist­alliseerd kunnen er omstandigh­eden zijn waarin gedraginge­n als die waartegen klagers opkomen een strafbaar karakter kunnen hebben.”

Advocaat Willem Jebbink noemt dat laatste een “belangrijk­e opsteker voor iedereen die strijdt voor een niet-stereotype­rende en voor velen pijnlijke invulling van het Sinterklaa­sfeest.” Hij en zijn cliënten betreuren de uitspraak echter wel. Ze overwegen een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens of het VN-comité tegen rassendisc­riminatie. Jerry Afriyie van Nederland Wordt Beter: “Nederland ziet zwarte mensen anno 2017 nog steeds als een karikatuur.” (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname