Times of Suriname

Noord-Korea geeft opdracht tot executie Zuid-Koreaanse oud-president Park

-

NOORD – KOREA - NoordKorea heeft opdracht gegeven de voormalige ZuidKoreaa­nse president Park Geun-hye te doden. Uit nieuwe informatie is volgens het noordelijk­e staatspers­bureau KCNA gebleken dat de “verrader” Park het brein was achter een plan om Kim Jong-un te vermoorden.

KCNA gaf niet aan wat de bron is van de nieuwe informatie. Een Japanse krant berichtte deze week dat de toenmalige president in 2015 groen licht gaf voor een plan om Kim uit te schakelen. Park zit momenteel in een ZuidKoreaa­nse cel. Ze is afgezet vanwege een corrupties­chandaal.

Dat Park al vastzit, blijkt Pyongyang er niet van te hebben weerhouden haar ter dood te veroordele­n. Ook haar voormalige spionnenba­as moet worden gedood, vinden de Noord-Koreanen. Ze eisen de onmiddelli­jke uitleverin­g van het duo.

“We verklaren in ons thuisland en in het buitenland dat we de verrader Park Geunhye en de ex-directeur van het marionette­nagentscha­p voor inlichting­en de doodstraf zullen opleggen”, dreigden de Noord-Koreaans autoriteit­en volgens KCNA. De ZuidKoreaa­nse inlichting­endienst NIS reageerde boos op het dreigement van Pyongyang. De dienst ontkende tegenover het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat sprake was van een complot om de Noord-Koreaanse leider te liquideren. Het open dreigement van het Noorden is volgens de NIS onvergeefl­ijk.

(NU)

 ??  ?? President Vladimir Putin.
President Vladimir Putin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname