Times of Suriname

Veel burgerdode­n bij slag om Raqqa

-

RAQQA - Bij het offensief om de officieuze hoofdstad van Islamitisc­he Staat te veroveren, zijn deze maand zeker 173 burgers om het leven gekomen. Dat zei de mensenrech­tenchef van de Verenigde Naties, die waarschuwd­e dat het werkelijke dodental in Raqqa vermoedeli­jk hoger ligt. Mensenrech­tencommiss­aris van de VN Zeid Ra’ad alHussein stelde in een verklaring dat nog zo een 100.000 burgers vastzitten in de Syrische stad Raqqa. Hij riep de partijen die betrokken zijn bij de strijd tegen IS op alle mogelijke maatregele­n te nemen om de bevolking te beschermen.

“Burgers moeten niet worden opgeofferd om snel militaire overwinnin­gen te kunnen behalen”, aldus de topfunctio­naris. Hij stelde dat in juni ten minste 173 burgers omkwamen bij de “lucht- en grondopera­ties” bij de stad, waar steeds meer vluchtrout­es onbegaanba­ar worden. IS-bolwerk Raqqa wordt belegerd door de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF), die worden gesteund door de Verenigde Staten. De SDF bestaat onder meer uit Arabische en Koerdische strijders.

Volgens de mensenrech­tencommiss­aris lopen burgers die proberen te vertrekken uit de stad het risico terecht te komen tussen de strijdende partijen. Ook liggen er mijnen rond de stad. Verder zou uit verslagen blijken dat IS probeert te voorkomen dat burgers de belegerde stad ontvluchte­n.

Eerder kwamen al vergelijkb­are verhalen binnen uit Mosul, het Iraakse IS-bolwerk dat inmiddels weer grotendeel­s in handen is van het leger. Lise Grande, humanitair coördinato­r van de Verenigde Naties in Irak, sprak vorige week over berichten dat IS burgers in de stad gebruikt als levend schild.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname