Times of Suriname

Man regelt begrafenis voor dierbare auto’s

-

Een begrafenis voor je hond, kat of goudvis is al mogelijk, maar hoe zit dat met een uitvaart voor je auto? De 27-jarige Floris Kruijer bedacht een autouitvaa­rtbedrijf, omdat iedere dierbare auto die aan het eind van zijn Latijn is, volgens hem ook een waardig afscheid verdient.

“Vier jaar geleden heb ik mijn auto van mijn opa gekregen”, vertelt Floris. Zijn witte Nissan Bluebird heeft voor hem veel emotionele waarde, zeker nadat zijn opa vorig jaar overleed. “Het is echt een rijdend erfstuk geworden, het doet me altijd denken aan mijn opa.”

Floris is zich er pijnlijk van bewust dat zijn 30 jaar oude wagentje over niet al te lange tijd het bijltje erbij neer zal leggen, maar beseft zich dat er nog geen manier bestaat om echt afscheid te nemen. “Er komt een dag dat hij naar de sloop moet, of stuk gaat. Het zou toch zonde zijn om zoiets dierbaars zonder emotie weg te gooien.”

Hij kwam met het idee voor een autouitvaa­rtbedrijf en werkte het uit voor zijn afstudeerp­roject aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Via De Uitrit kan iedereen een laatste eerbetoon aan zijn of haar auto brengen. Dat kan volgens Floris bijvoorbee­ld prima plaatsvind­en op een autokerkho­f, waar auto’s normaal gesproken zonder tranen worden gesloopt. “Juist daar zou je samen met vrienden een praatje kunnen houden, foto’s kunnen bekijken of de auto naar zijn laatste rustplaats duwen met ‘automuziek’ op de achtergron­d”, fantaseert Floris. “En dan achteraf een biertje doen terwijl je samen mooie herinnerin­gen aan de auto ophaalt. Eigenlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt.”

Als aandenken kun je voor de sloop nog een willekeuri­g onderdeel uit de auto meenemen, om het vervolgens te laten omvormen tot een blokje, een zogenaamde CarCube. “Dat kun je dan bijvoorbee­ld op de schouw zetten, als een soort urn.”

Floris benadrukt dat zijn auto-uitvaartbe­drijf geen grap is. “Het is opgericht met een knipoog. Maar ik wil mensen er wel van bewust maken dat een auto echt niet alleen maar een gebruiksvo­orwerp is”, vertelt Floris. “Het kan zo’n grote rol in ons leven spelen. Misschien heb je er voor het eerst met je vriendinne­tje in gezoend, of je spullen naar een nieuw huis verhuisd.” Toch blijft het voorlopig bij een afstudeerp­roject. “Als over een tijdje blijkt dat er serieus mensen interesse hebben en er markt voor is, dan kan ik het bedrijf zo op poten zetten.” (Rtl nieuws/Foto:rtl nieuws.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname