Times of Suriname

Levenslang voor huurmoorde­naars megaproces Passage

-

SCHIPHOL - In lijn met de strafeis kregen Dino Soerel, Jesse R., Mohammed ‘Moppie’ R. en Siegfried S. te horen dat ze de rest van hun leven achter de tralies zullen doorbrenge­n. Soerel werd gezien als kopstuk en opdrachtge­ver. De andere drie waren als huurmoorde­naars betrokken bij diverse criminele afrekening­en en pogingen daartoe in het Passage-dossier, dat draait om zeven onderwerel­dmoorden en een reeks plannen voor liquidatie­s tussen 1993 en 2006.

Kroongetui­ge Fred Ros., die tijdens het hoger beroep overliep naar justitie en wiens afgelegde verklaring­en door het hof geloofwaar­dig werden genoemd, kreeg conform de eis 14 jaar celstraf opgelegd. Aangezien Fred Ros al meer dan tweederde van zijn straf in de cel heeft doorgebrac­ht is hij per direct vrij man.

Het hof noemde beide kroongetui­gen ‘criminelen met stevige strafblade­n.’ Ze hebben zichzelf niet gespaard in hun verklaring­en, maar het opportunis­tisch najagen van eigen belang was volgens het hof belangrijk­er dan oprecht breken met criminalit­eit.

Het hof gaat in op de halvering van de strafeis door het OM voor de kroongetui­gen. “Feit blijft dat ze een succesvoll­e bijdrage hebben geleverd aan opsporing en berechting criminelen.”

In de eerste aanleg kreeg Soerel zes maanden opgelegd wegens witwassen, toen werd hij nog vrijgespro­ken van de liquidatie­s. Voor hem waren de druiven dan ook het zuurst, toen hij vandaag levenslang te horen kreeg. Voordat Soerel het cellenblok in ging stak hij een vuist op naar vrienden op de publieke tribune. Daar was wat rumoer te horen bij de uitspraak van Soerels straf.

Het hof noemt Dino Soerel de ‘uitlokker.’ Hij stond als opererend crimineel strategisc­h verscholen op de achtergron­d. Het beeld dat het hof over Soerel heeft is zowel helder als diffuus, zegt het hof. Soerel sprak tijdens zittingen warm over nabestaand­en, maar volgens het hof was dat louter om zijn eigen belangen te behartigen.

Jesse R., de andere verdachte, was niet in de rechtbank aanwezig. Het hof maakte zich zorgen over het functioner­en van zijn geweten. Hij gaf eerder vaak cryptische antwoorden, deed zich voor als altruïst en suggereerd­e dat er een andere werkelijkh­eid bestond. Het hof denkt dan ook dat het gevaar voor herharling groot is.

Passage handelt om zeven onderwerel­dmoorden en vijf pogingen daartoe in de periode tussen 1993 en 2006. De onderzoeke­n naar de aanslagen op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006) zetten politie en Openbaar Ministerie op het spoor van een reeks verdachten, van wie Dino Soerel de bekendste is. Kees Houtman werd op zijn verjaardag op 2 november 2005 geliquidee­rd voor zijn woning in Osdorp. Volgens het hof hadden Houtman en Willem Holleeder een conflict. Holleeder dacht dat Houtman hem wilde laten vermoorden, daarom moest Houtman dood, heeft Willem Holleeder verklaard. Holleeder - die vandaag niet terechtsta­at, maar wiens naam wel voortduren­d in het dossier opdook, gaf de prioriteit­en aan, ofwel; ‘wie er als eerste dood moest’. La Serpe en Jesse R. waren de schutters op Houtman, zo verklaarde La Serpe die later naar de politie stapte als kroongetui­ge. R. vuurde de fatale schoten af met een wapen dat Sjaak B. had geleverd. Voor het leveren van het wapen kreeg Sjaak B. 5,5 jaar cel opgelegd. Dit was hoger dan de eis.

Amper een half jaar later werd Thomas van der Bijl in april 2006 doodgescho­ten in café De Hallen in AmsterdamW­est. Een maand daarvoor was hij nog gearrestee­rd door de politie in zijn woning in Zwanenburg, maar werd vrijgelate­n. De politie wilde hem nog wel horen als getuige in de afpersings­zaak van Kees Houtman. Bovendien zou Van der Bijl een belangrijk­e getuige zijn in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Van der Bijl weigerde een verklaring af te leggen tegenover justitie, uit angst voor represaill­es. Uiteindeli­jk gaven Dino Soerel en Ali Akgün toch opdracht om Van der Bijl te vermoorden omdat hij met de politie praatte. De vervolging van Akgün stopte echter, omdat hij zelf werd geliquidee­rd. De overeenkom­sten die met de kroongetui­gen Peter la Serpe en Fred Ros zijn gesloten, zijn van cruciaal belang geweest in het proces. De manier waarop de deals tot stand zijn gebracht kan door de beugel, aldus het hof. De verklaring­en die kroongetui­ge Peter la Serpe heeft afgelegd in het Passagepro­ces zijn geloofwaar­dig en bruikbaar. “Er is geen aanleiding om te veronderst­ellen dat zijn verklaring­en door onbetrouwb­aarheid niet bruikbaar zijn,” aldus het gerechtsho­f donderdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Het hof komt steeds tot de conclusie dat ook de verklaring­en van Fred Ros ook ondersteun­ing vinden in het dossier. Echter spreken de verklaring­en van beide kroontgetu­igen elkaar op een aantal onderdelen tegen. Het hof heeft deze tegenstrij­digheden onderzocht en stelt “dat de verklaring­en daarmee nog niet ontbetrouw­baar zijn.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname