Times of Suriname

Langer kraamverlo­f opnieuw omstreden

-

DEN HAAG - Na een informatie­ve sessie gisteren gaat de formatie van een nieuw kabinet vandaag verder met een gesprek met de voorzitter van de SociaalEco­nomische Raad, Mariëtte Hamer. De topvrouw van de adviesraad van regering en parlement praat de onderhande­laars van VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie bij over het sociaal-economisch­e beleid. Voor Hamer is 2,5 uur uitgetrokk­en. In de middag gaan de onderhande­laars onder leiding van informateu­r Gerrit Zalm onderling verder.

De vier partijen lieten zich gisteren voorlichte­n door kopstukken van onder meer De Nederlands­che Bank en het Centraal Planbureau. Woensdag hadden zij een kennismaki­ngsgesprek met Zalm, die het stokje heeft overgenome­n van Herman Tjeenk Willink. Oud-minister Zalm van de VVD gaat kijken of hij de vier partijen tot één regering kan smeden. Het is de enige overgeblev­en mogelijkhe­id voor een kabinet met een meerderhei­d in zowel de Eerste als de Tweede Kamer.

(De Telegraaf) DEN HAAG - De kersverse onderhande­lingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie over een nieuwe regering hebben meteen gevolgen. De krappe meerderhei­d van deze vier partijen in de Tweede Kamer wil zich niet buigen over een uitbreidin­g van het kraamverlo­f voor partners van twee naar vijf dagen. De formerende partijen lijkt het handiger om dat tijdens de onderhande­lingen af te kaarten.

Daarmee is het onderwerp opnieuw van de parlementa­ire agenda gehaald, waar de PvdA het eerder juist weer op had proberen te zetten. Omdat er echter veel verschille­nde opvattinge­n zijn over of en hoe vaderschap­sverlof het beste uitgebreid kan worden en de onderhande­lende partijen het in een keer goed willen regelen, laat de meerderhei­d van de Tweede Kamer het nu aan de formatieta­fel.

Dit tot ergernis van PvdAleider Asscher. “Erg jammer voor gezinnen dat uitbreidin­g vaderschap­sverlof wordt tegengehou­den. Vanavond ben ik bij mijn kinderen,” twitterde hij. Hij noemt dat een voordeel bij een nadeel. D66-leider Pechtold trekt zich weinig van de teleurstel­ling bij Asscher aan. “De PvdA is iedere dag boos. De partij is met een dadendrang bezig waarvan ik denk: had dat de afgelopen jaren laten zien.” Het PvdA-voorstel zou gisteravon­d worden besproken.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname