Times of Suriname

Belangrijk­e adviseur van paus vervolgd voor kindermisb­ruik

-

AUSTRALIË- In Australië wordt kardinaal George Pell officieel vervolgd voor kindermisb­ruik. Er lopen meerdere aanklachte­n tegen hem. Dat bevestigt de politie van de Australisc­he deelstaat Victoria. Pell is een van de belangrijk­ste financiële adviseurs van paus Franciscus. Hij geldt officieus als de nummer drie binnen de katholieke Kerk.

De 76-jarige Pell is in rang de hoogste katholieke geestelijk­e die ooit voor seksueel misbruik is vervolgd. De geestelijk­e was vroeger aartsbissc­hop in Melbourne en in Sydney. Volgens politiecom­missaris Shane Patton zou hij als jonge priester in de jaren 1970 en 1980 meerdere jongens seksueel hebben misbruikt. Er hebben verschille­nde mensen een aanklacht met betrekking tot seksueel misbruik tegen hem hebben ingediend.

Pell liet in Rome weten dat hij onschuldig is. Hij zei dat paus Franciscus hem op eigen verzoek verlof heeft verleend, zodat hij naar Australië kan reizen om de aantijging­en te weerleggen. Pell moet op 18 juli voor de rechter verschijne­n in Melbourne.

In oktober vorig jaar onthulde ABC dat agenten de inmiddels 76-jarige Pell, met diens instemming, hadden opgezocht en verhoord in verband met aantijging­en van seksueel misbruik die de ronde deden. Dat gebeurde in Rome, waar de voormalig aartsbissc­hop van Melbourne sinds 2014 woont. Pell wees toen ook alle beschuldig­ingen van de hand. Vorig jaar juli vertelden twee mannen dat ze als jonge jongens al in de jaren ‘70 onzedelijk waren benaderd en betast door Pell tijdens het spelen in een zwembad. Hun verhaal staat niet op zich. Ook in de decennia daarna zou Pell zich schuldig hebben gemaakt aan vergelijkb­are vergrijpen. Die varieerden van naakt verschijne­n in de kleedkamer van de ‘Torquay Life Saving Club’ tot seksueel ongewenst gedrag tegen koorknapen van de St Patrick-kathedraal.

Eerder dit jaar maakte een commissie, die sinds 2013 onderzoek doet naar seksueel misbruik in de Australisc­he kerk, bekend dat maar liefst 7 procent van de katholieke priesters in Australië zich tussen 1950 en 2010 schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van in totaal 4.444 kinderen.

Pell gaf toen toe dat de kerk een grote fout had gemaakt om het misbruik te verdoezele­n. Maar nu moet hij dus ook zelf voor de rechter verschijne­n. Commissari­s Patton droeg de Australisc­he pers op hem niet bij voorbaat te veroordele­n. ‘Hij verdient een eerlijk proces, net als ieder ander’, aldus Patton. Gevraagd naar een reactie op de aanhoudend­e geruchten rond het misbruik van Pell zei de paus vorig jaar dat hij niet wilde oordelen voor justitie zich over de zaak had gebogen. ‘Er is twijfel, dat is waar’, zei hij destijds. ‘Maar we moeten het onderzoek afwachten. Pas als justitie heeft geoordeeld, wil ik er iets over zeggen.’ (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname