Times of Suriname

Onderwijs stuurt ‘dreigbrief’

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) heeft in een ‘dreigbrief’ aan alle directeure­n van voj- en vos-scholen aangeven, dat de vakantie niet op 18 augustus zal starten indien de onderwijsb­onden blijven volharden in het voeren van acties. De krant verneemt van diverse bronnen dat dit de reden is waarom de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) gas terug hebben genomen en de verscherpt­e acties zijn afgeblazen. Deze acties zouden gisteren ingaan.

OWC maakte het onderwijsv­eld duidelijk dat stakingen in vooral het laatste kwartaal van het schooljaar verregaand­e gevolgen kunnen hebben. Zo zouden de handelinge­n van de bonden tot demotivati­e bij de leerlingen kunnen leiden, met als gevolg dat de schoolresu­ltaten negatief beïnvloed kunnen worden. Daarnaast zou door verdere voortgang van de acties uitstel van het examen onvermijde­lijk zijn, vanwege een tekort aan surveillan­ten, waardoor de betrouwbaa­rheid van de examens niet is gegarandee­rd. Het in gevaar komen van de totale organisati­e en correctie van het examenwerk, typeert het ministerie ook als een van de gevolgen.

Balram Soemeer, directeur van het Miranda Lyceum tevens voorzitter van het VOSDirecte­urenberaad zegt aan de krant dat vanaf gisteren de situatie is genormalis­eerd en leraren de scholen niet om 10.00 uur hebben verlaten. Lessen en examens op onder andere zijn school zijn gewoon doorgegaan. Een leerkracht vertelt aan de krant dat hoewel zij het standpunt van de BvL en ALS snapt, zij geen voorstande­r is van verscherpi­ng van acties. “Het zou betekenen dat ik mijn vakantie moet opofferen en dat wil ik niet. Ook studenten zouden het niet leuk vinden dat hun vakantie eraan gaat”, aldus de leraar.

Vorige week grepen BvL en ALS weer naar een actiemodel, waardoor de scholen op de donderdag en vrijdag tot 10.00 uur open waren. Reden hiervoor was dat de bonden de mening zijn toegedaan dat de regering hun vertrouwen wederom heeft geschaad door vertraging­stechnieke­n toe te passen in het realiseren van de gestelde eisen. De bonden gaven vervolgens aan de acties te zullen verscherpe­n, indien de regering niet over de brug komt.

Zie foto op pagina 2.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname