Times of Suriname

VES plaatst kanttekeni­ngen bij Ontwerpbeg­roting 2017

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES) plaatst serieuze kanttekeni­ngen bij de Ontwerpbeg­roting van 2017 die nu pas wordt behandeld in het parlement. Volgens de VES getuigt dit niet van behoorlijk bestuur. Storend vindt de VES het concept begrotings­tekort 2017 dat buitenprop­ortioneel is, omdat dit het herwinnen van de macro-economisch­e stabilitei­t vertraagt.

In een persberich­t geeft de VES aan dat uit de Financiële Nota 2017 blijkt, dat voor dit jaar de totale uitgaven zijn begroot op SRD 8.146 miljoen. De lopende uitgaven zijn geraamd op SRD 5.942 miljoen, de kapitaalui­tgaven op SRD 495 miljoen en de aflossinge­n op SRD 1.708 miljoen. De economiste­nverenigin­g vindt dat het bedrag van de uitgaven verlaagd dient te worden door niet-dringende of noodzakeli­jke uitgaven verder te beperken of zelfs uit te stellen. Ook de subsidies zullen verder moeten worden teruggebra­cht.

Aan de inkomstenz­ijde verwacht de regering SRD 3.931 miljoen binnen te halen. Deze bestaat uit verwachte belastingi­nkomsten van SRD 2.978 miljoen en niet-belastingo­ntvangsten van SRD 953 miljoen. De inkomsten dienen verder te worden verhoogd door versterkin­g van het belastinga­pparaat, en met name de niet-belastingi­nkomsten die verder moeten worden opgeschroe­fd. Om het tekort van SRD 4.215 miljard te dekken, wordt aan nieuw op te nemen leningen SRD 3.018 miljoen verwacht, waardoor er een ‘begrotings­tekort’ van slechts SRD 1.178 miljoen ontstaat. De VES is van oordeel dat een begrotings­tekort van deze omvang in een tijd van economisch­e crisis buitenprop­ortioneel is.

Een andere zaak die de vereniging zorgen baart, is het feit dat de subsidies in plaats van lager te worden, steeds verder toenemen naar SRD 2.5 miljard in 2020. Onrealisti­sch vindt zij de rentebetal­ingen voor de komende vier jaar die geraamd zijn op rond de SRD 500 miljoen, terwijl de rente op de laatste internatio­nale obligatiel­ening van USD 550 miljoen alleen al rond de SRD 400 miljoen bedraagt. Hoewel de MediumTerm Fiscal Framework in de Financiële Nota 2017 aangeeft dat de kapitaalui­tgaven zullen toenemen van SRD 800 miljoen naar SRD 1.5 miljard in 2020, is het maar een fractie van de bedragen die in het Ontwikkeli­ngsplan 2017-2021 staan vermeld. De VES geeft verder aan dat de regering voorbij gaat aan het wettelijk kredietpla­fond. Nu de staatsschu­ld met toestemmin­g van het parlement het wettelijk kredietpla­fond heeft overschred­en, zal jaarlijks netto gemiddeld SRD 400 miljoen aan nieuwe leningen worden aangegaan. Daarnaast zal volgens het Ontwikkeli­ngsplan 2017-2021 USD 3.2 miljard worden gefinancie­rd uit buitenland­se leningen, ongeveer USD 650 miljoen per jaar. Ook op dit gebied blijken de cijfers uit de Financiële Nota 2017 en het Ontwikkeli­ngsplan 20172021 sterk af te wijken. De VES adviseert de regering om de begroting te herzien, zodat die meer past bij de financieel­economisch­e realiteit, en meer gericht is op het facilitere­n van (particulie­re) economisch­e productieg­roei.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname