Times of Suriname

Straf voor verwonden Braziliaan die vermoedeli­jk ander doodde

-

PARAMARIBO - Rechter Ingrid Lachitjara­n heeft Franklin P gisteren veroordeel­d, omdat de man poogde om een Braziliaan van het leven te beroven in Sipaliwini. Zij legde hem twaalf maanden celstraf waarvan negen voorwaarde­lijk onder aftrek van de tijd in voorarrest met een proeftijd van twee jaar op. Met deze opgelegde straf gaat Franklin P, die eerder op vrije voeten was gesteld, niet terug in het gevang. De man leefde in de veronderst­elling dat de Braziliaan zijn vrouw had gedood.

Hij en de Braziliaan werkten als goudzoeker­s voor een ander. Op 3 november 2015 verliet Franklin P zijn kamp om goud te delven, terwijl de Braziliaan aan het jagen was. Toen Franklin P werkte, hoorde hij een schot. Hij ging naar zijn kamp en trof het ontzielde lichaam van zijn vrouw aan. Er was een gat in haar rug. Hij kreeg gelijk het vermoeden dat de Braziliaan zijn vrouw had doodgescho­ten. Bovendien was zijn kamp overhoop gehaald. Franklin P ging toen zijn werkgever opzoeken. Nadat hij twee uur had gelopen, zag hij de Braziliaan, op wie hij een houwer gooide.

De man raakte gewond. Franklin P liet hem voor dood achter. Het slachtoffe­r is naderhand aangetroff­en met de verwonding­en. Hij had een geïnfectee­rd hoofd met larven. Bij hem werden een hoeveelhei­d goud en de mobiele telefoon van de vrouw van de veroordeel­de aangetroff­en. Franklin P bekende dat hij de Braziliaan dood wilde, omdat die zijn vrouw had vermoord. De rechter verwierp het verweer van noodweerex­ces van raadsman Irvin Kanhai. Zij vindt dat Franklin P op basis van een vermoeden handelde. Volgens haar gingen geen concrete handelinge­n vooraf, waaruit zou kunnen blijken dat de Braziliaan de vrouw had vermoord. Pas toen de verwonde Braziliaan werd aangetroff­en, waren er concrete aanwijzing­en dat die de vrouw had gedood omdat haar telefoon bij hem werd teruggevon­den. Het bleek verder niet dat de Braziliaan is gedagvaard om zich voor de rechter te verantwoor­den voor de moord op de vrouw.

Er zijn geen aanwijzing­en dat Franklin P zich weer schuldig zal maken aan een dergelijk strafbaar feit. Hij werkte mee aan het onderzoek. Tegen hem was twee jaar celstraf met gevangenne­ming geëist.

WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname