Times of Suriname

Aantal nierpatiën­ten Nickerie schrikbare­nd

-

PARAMARIBO - Nickerie is hard op weg om het dialysecen­trum van Suriname te worden. In De Nationale Assemblee hebben parlementa­riërs met een medische achtergron­d, hiervoor gewaarschu­wd. Als referentie­kader worden onderzoeks­resultaten van de Anton de Kom Universite­it van Suriname gebruikt. “U kunt begrijpen dat het een tijdbom is voor het district”, zegt VHP-parlementa­riër Djoties Jaggernath.

De medicus verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat het aantal nierinsuff­iciënties in Nickerie aan het groeien is. Momenteel is er onderzoek gaande naar de oorzaken van het grote aantal opkomende nierpatiën­ten in Nickerie. Volgens Jaggernath zal het niet voor verbazing moeten zorgen indien het gebruik van chemicalië­n in onder andere de rijstsecto­r, als een van de veroorzake­rs uit de bus komt. “Er wordt veel met chemicalie­n gespoten, ook met vliegtuige­n. De gemeenscha­p loopt daarmee gevaar.”

Jaggernath mag op steun van zijn fractiegen­oot en collegaart­s Dew Sharman rekenen die ook aan de bel trekt. “De groep zal straks zo groot worden, dat Nickerie het dialysecen­trum van Suriname kan worden”, merkt Sharman op. Hij legt de nadruk op het grote aantal mensen in Nickerie dat nu al in de pre-dialysefas­e verkeert. Nickerie heeft een nierdialys­ecentrum, maar zoals Sharman het ziet zal er nu al gedacht moeten worden aan het opzetten van een tweede centrum. “Er is een studie gaande om te onderzoeke­n waaraan het ligt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname