Times of Suriname

KennisKrin­g organiseer­t lezing over belastings­telsel

-

PARAMARIBO - KennisKrin­g (KK) organiseer­t vandaag een lezing over het belastings­telsel. Volgens de organisati­e is er een belasting die de koningin der belastinge­n wordt genoemd. En de regering wil deze belasting ook in Suriname introducer­en. Een nieuwe belastingw­et invoeren vraagt wel om een rechtvaard­iging. Kan de regering de koningin der belastinge­n ook in Suriname invoeren? Kan de economie deze nieuwe belastingw­et dragen? Welke economisch­e effecten kunnen ontstaan? Zijn deze positief of negatief?

Kortom, een belastingw­et kan relatief eenvoudig door de regering worden bekrachtig­d. De vraag is echter of onze economie de nieuwe wet kan (ver-)dragen. Deze en andere vragen zullen aan bod komen tijdens de lezing, geeft KK aan in een persberich­t. De gastspreke­r is Anand Biharie die statistiek­en bijhoudt en regelmatig analyses maakt van onze economie en hoe wij er beter bij kunnen varen als land. De afgelopen weken heeft het Ministerie van Financiën een oude maatregel op Nieuwe Haven doen herinvoere­n, namelijk dat alle containers gestript moeten worden. Dit omdat bekend is dat er bij de import/export wordt gesjoemeld met documenten, prijzen, onjuiste aantallen en omschrijvi­ngen. Het uitvoeren van deze maatregel veroorzaak­t een enorme stagnatie bij de inklaring van goederen, vooral voor de bonafide importeurs. Ook heeft de invoering van de controle op de containers niet lang stand gehouden. Bedrijfsle­ven en organisati­es kwamen in het geweer omdat die procedure ook tijdrovend­e pre-controle van stukken met zich meebracht en de regering is gezwicht onder de druk. De staatskas wordt geplunderd. Er wordt onder gefacturee­rd, en ambtenaren en toppers werken eraan mee. Computersy­stemen en softwarepr­ogramma’s worden onklaar gemaakt en de schuldigen gaan vrijuit. De haven is een keizerrijk van enkelen die zich storen aan god noch gebod en waar invloedrij­ke importeurs niet aangeraakt mogen worden. Recent is melding gemaakt van een gefrommeld­e lading alcohol waarna er niks meer is vernomen. Wederom wordt er vermoed dat dit akkefietje met een sissertje is afgelopen. Ons belastings­telsel is sinds onze onafhankel­ijkheid een discussiep­unt. Vele en dure consultant­s hebben gekeken hoe rechtvaard­ig het wel of niet is en of het ons ondermersc­hap wel of niet stimuleert in vergelijki­ng met andere landen. Ook de invoering van de omzetbelas­ting bij retail verkoop komt alsmaar niet van de grond. Schuiven met belastings­chijven heeft onze inkomsten niet doen verhogen. Hiermee zou de regering aan haar verplichti­ng, schulden en infrastruc­tuurrepara­tie hebben kunnen voldoen, de onderwijs- en gezondheid­ssectoren nagelaten. Wat zijn de toekomstpe­rspectieve­n? Daarover zal onder andere Biharie zijn visie en suggesties geven.

KennisKrin­g bestaat ruim twintig jaar, met een zusterorga­nisatie in Nederland en netwerkgro­epen in Aruba, Curaçao, Guyana, India, Trinidad en de USA. KK is een vrijwillig­e netwerkkri­ng van topkader uit de academisch­e, overheid- en business community. Door elke eerste dinsdag van de maand inzichten, informatie en ontwikkeli­ngen over actuele politieke en sociaaleco­nomische vraagstukk­en op zowel lokaal, regionaal als mondiaal niveau met elkaar uit te uitwissele­n, moeten de KKleden in staat zijn hun individuel­een groepsbela­ngen beter in te schatten en richting te geven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname