Times of Suriname

Tientallen criminelen vrijuit door agententek­ort

-

AMSTERDAM - De politie laat deze zomer criminelen lopen vanwege een schreeuwen­d tekort aan agenten. Alleen al in Amsterdam worden elke week tientallen dossiers op de plank gelegd, terwijl er een dader in beeld is. Nu veel agenten met zomervakan­tie zijn, liggen aangiftes weken, zo niet maanden, te verstoffen. Tips over hennepkwek­erijen worden tijdelijk niet in behandelin­g genomen. Ook gevallen van doorrijden na een ongeval belanden op de plank. Oorzaak: de zogenoemde ‘robuuste basisteams’ van de politie lopen op hun tandvlees.

Het gaat om zaken met daderindic­atie, waarbij je vooral moet denken aan inbraken en diefstalle­n. “Die zaken pakken we niet op, tot frustratie van onze mensen. In Amsterdam gaan daardoor wekelijks tientallen criminelen vrijuit”,bevestigt een woordvoerd­er van de Amsterdams­e politieche­f Pieter-Jaap Aalbersber­g. Vorige maand bleek dat ook buiten de Randstad een nijpend tekort is aan agenten. Dienders in platteland­sregio’s worden steeds vaker ingezet bij landelijke activiteit­en, zoals inzet van de ME. Daardoor ontstaat het politieloz­e platteland, klaagden de twaalf commissari­ssen van de Koning in een alarmerend rapport.

“In de steden is het niet veel beter”, zegt Fred Driessen, agent en voorzitter van politievak­bond ANPV, afdeling Amsterdam. “We doen noodhulp, we houden de winkel open. Maar aan het structuree­l aanpakken van problemen komen we nauwelijks toe.”

Als oorzaak wijst Driessen onder meer naar het grote aantal evenemente­n, in het hele land, waarvoor agenten moeten opdraven. “Ook slokt de bewaking van Joodse instelling­en in de hoofdstad ontzettend veel capaciteit op.” Gedurende de zomervakan­tie zijn de problemen een tandje erger. In Rotterdam worden kunstgrepe­n uitgehaald om de roosters gevuld te krijgen, blijkt uit interne correspond­entie in het bezit van deze krant. Verlof in de nazomer wordt - vanwege bijvoorbee­ld de festivaldr­ukte - standaard afgewezen. Ook in Amsterdam worden verlofaanv­ragen na de zomer standaard afgekeurd. “Men weet niet hoe druk het wordt in oktober, dus durven ze ons niet nu al verlof te geven”, zegt Driessen. Volgens Leen Spoor van de Rotterdams­e ANPV-afdeling krijgt de politie zelfs noodhulpdi­ensten met pijn en moeite ingevuld. “Op papier tellen tientallen politiestu­denten mee in onze personeels­sterkte, maar in de praktijk zijn zij niet inzetbaar.” Nederland telt 168 robuuste basisteams, die zijn opgericht met de komst van de Nationale Politie in 2013. De teams voeren de kerntaken van de politie uit: noodhulp, de aanpak van problemen in wijken en de bestrijdin­g van veelvoorko­mende criminalit­eit. Maar van die laatste twee taken komt amper iets terecht. De korpsleidi­ng van de Nationale Politie erkent dat de nood deze zomer extra hoog is. “Gedurende deze vakantiepe­riode kan het voorkomen dat er strakkere keuzes gemaakt moeten worden in het werkaanbod”, zegt een woordvoerd­er.

Volgens de Rotterdams­e politieche­f Frank Paauw is de capaciteit ‘beperkt’. “Dat betekent dat politiemen­sen nog onregelmat­iger en in weekenden overwerken. De burgemeest­er van Rotterdam, de hoofdoffic­ier en ik waken ervoor dat nog meer mensen worden ingezet bij grote evenemente­n, die in de regel een fors beslag leggen op de beschikbar­e politiecap­aciteit. We hebben nu eenmaal geen blikken agenten in het magazijn staan die we kunnen opentrekke­n.”

(Het Parool)

 ??  ?? Het grote aantal evenemente­n waarbij de politie op moet draven vraagt volgens vakbond ANPV veel van het korps.
(Foto: Het Parool)
Het grote aantal evenemente­n waarbij de politie op moet draven vraagt volgens vakbond ANPV veel van het korps. (Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname