Times of Suriname

Amsterdam wil experiment­eren met bijstand op maat

-

AMSTERDAM - Amsterdam heeft zich aangemeld voor de pilot ‘Bijstand op Maat’, waarvan gisteren het startschot werd gegeven in Groningen.

Het kabinet besloot vorig jaar dat maximaal 25 gemeenten mogen deelnemen aan de experiment­en, die het toelaten anders om te gaan met de bijstandsr­egels. Het onderzoek kan betekenen dat mensen in de bijstand minder regels hoeven te volgen.

Zo kan de sollicitat­ieplicht worden beperkt. Anderen krijgen juist veel meer begeleidin­g. Ook kan het bijvoorbee­ld zijn dat er minder wordt gekort op de uitkering als er inkomsten uit werk zijn. De proef moet duidelijk maken met welke aanpak de meeste mensen weer aan de slag komen.

Groningen (inclusief het nabijgeleg­en Ten Boer), Wageningen, Tilburg en Deventer gaan als eerste gemeenten twee jaar experiment­eren met de regels. Ongeveer 2400 uitkerings­gerechtigd­en doen hier mee aan de proef. In totaal is er plaats voor ruim 18.000 deelnemers aan het project.

Amsterdam heeft net als Nijmegen en Utrecht ook een officieel verzoek ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken. Staatssecr­etaris Klijnsma zei maandag in Groningen (waar ze de beschikkin­g tekende waarmee het experiment start) te verwachten dat ze na de zomer een besluit kan nemen over een eventuele deelname van Amsterdam.

Amsterdam startte in maart al met het bij wijze van proef betalen van vrijwillig­erswerk naast een bijstandsu­itkering. Staatssecr­etaris Klijnsma verplicht gemeenten het tegenoverg­estelde: een tegenprest­atie vragen van bijstandsg­erechtigde­n, bijvoorbee­ld in de vorm van vrijwillig­erswerk.

Vorig jaar vonden 5927 Amsterdamm­ers vanuit een bijstandsu­itkering een nieuwe baan. Minder dan in 2015, toen 6318 mensen in de stad na een bijstandsp­eriode weer aan het werk konden.

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname