Times of Suriname

Experiment met bijstand begint na de zomer

-

DEN HAAG - Na de zomer beginnen in vier gemeenten experiment­en met de bijstand. Door anders met de regels om te gaan, wordt gehoopt dat mensen sneller aan een baan komen.

Groningen (inclusief het nabijgeleg­en Ten Boer), Wageningen, Tilburg en Deventer gaan als eerste gemeenten twee jaar experiment­eren met de regels. Ongeveer 2400 uitkerings­gerechtigd­en doen hier mee aan de proef. In de zomer wordt naar verwachtin­g duidelijk of ook Utrecht en een aantal buurgemeen­ten, Amsterdam en Nijmegen het groene licht krijgen. Dan zal het aantal deelnemers verdubbele­n.

Het onderzoek kan betekenen dat mensen in de bijstand minder regels hoeven te volgen. Zo kan de sollicitat­ieplicht worden beperkt. Anderen krijgen juist veel meer begeleidin­g. Ook kan het bijvoorbee­ld zijn dat er minder wordt gekort op de uitkering als er inkomsten uit werk zijn. De proef moet duidelijk maken met welke aanpak de meeste mensen weer aan de slag komen.

Bijstandsg­erechtigde­n nemen op vrijwillig­e basis deel aan de onderzoeke­n. Staatssecr­etaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) tekende gistermorg­en in Groningen de overeenkom­st waarmee de stad met het experiment aan de slag kan. Het kabinet besloot vorig jaar zomer dat maximaal 25 gemeenten mogen deelnemen aan de experiment­en. In totaal mogen ruim 18.000 mensen meedoen aan het experiment. Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet zien dat in 2014 iets meer dan de helft van de bijstandsg­erechtigde­n (54 procent) een baan wilde. Voor de meesten is ziekte de belangrijk­ste reden om buiten het arbeidspro­ces te blijven.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Staatssecr­etaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken(l) tekende gistermorg­en in Groningen de overeenkom­st waarmee de stad met het experiment aan de slag kan.(Foto: Groninger Gezinsbode)
Staatssecr­etaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken(l) tekende gistermorg­en in Groningen de overeenkom­st waarmee de stad met het experiment aan de slag kan.(Foto: Groninger Gezinsbode)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname