Times of Suriname

Mond moet open bij grote pupillen

-

AMSTERDAM - De politie heeft sinds het weekend de beschikkin­g over een nieuw wapen tegen drugsgebru­ik in het verkeer: de speekselte­st. De politie mag de ’Drugs Check 3000’ gebruiken bij controles. Speciale fuiken zoals met alcoholcon­troles hoeven automobili­sten echter niet te verwachten.

Drugs in het verkeer zijn een dodelijk probleem. Bij circa 10 procent van alle verkeerssl­achtoffers zijn verdovende middelen in het spel, blijkt uit cijfers van de Stichting Wetenschap­pelijk Onderzoek Verkeersve­iligheid (SWOV). Omgerekend komt dat neer op zo een zestig verkeersdo­den per jaar.

Met de Drugs Check 3000 weet de politie binnen vijf minuten of de bestuurder iets heeft gebruikt. Cocaïne, opiaten, amfetamine, methamfeta­mine, xtc en cannabis: een klein speekselmo­nster is genoeg om gebruik aan te tonen. Het monster wordt afgenomen door met een soort wattenstaa­fje wat wangslijm af te nemen.

“Maar we gaan geen speciale fuiken opzetten om te controlere­n op drugsgebru­ik in het verkeer, zoals we wel bij alcoholcon­troles doen”, zegt landelijk projectlei­der verkeer Egbert-Jan van Hasselt van de politie. Het is eerder een extra middel dat de politie kan gebruiken om middelenge­bruik op te sporen, vertelt hij.

Een agent zal eerst een verdenking moeten hebben van drugsgebru­ik alvorens hij de test uit zijn handschoen­envakje tevoorschi­jn haalt, legt Van Hasselt uit. “Wat voor een oogopslag heeft iemand? Zijn z’n pupillen vergroot? Maalt hij met zijn kaken? Dat zijn allemaal kenmerken waaraan je kunt zien of iemand onder invloed is.” En wat gebeurt er dan als je betrapt wordt? “Dan krijg je een rijontzegg­ing van 24 uur. En op basis van bloedonder­zoek – waarvan de uitslag gemiddeld twee weken op zich laat wachten – wordt de zwaarte van de sanctie bepaald”, zegt Van Hasselt. Voor drugs in combinatie met alcohol of het gebruik van meerdere drugs tegelijk, geldt zero tolerance. Vanaf dit weekend liggen in alle surveillan­cewagens exemplaren van de Drugs Check 3000, zoals de speekselte­st heet. Maar dat wil nog niet zeggen dat alle 25.000 agenten de test al kunnen gebruiken. “We hebben 370 trainers opgeleid”, vertelt Van Hasselt. “Het komende jaar gaan zij onze surveillan­ten trainen om de speekselte­st te gebruiken.” Een agent kan zo een test overigens maar een keer gebruiken. “Dat is echt anders dan bij de alcoholtes­t”, zegt Van Hasselt. “Daarvoor hoef je alleen het blaaspijpj­e van het apparaat te vernieuwen. Die kost een paar dubbeltjes. Een speekselte­st een paar euro.”

De Drugs Check 3000 is niet alleen handig in het verkeer, voegt Van Hasselt eraan toe. Bij uitgaansge­weld of grote evenemente­n, zoals festivals of voetbalwed­strijden, is de test volgens Van Hasselt ook een geschikt middel om drugsgebru­ik aan te tonen. En dat is weer handig bij geweld op straat. Sinds 1 januari kan er strenger worden gestraft als mensen onder invloed geweld plegen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname