Times of Suriname

Gebruik videoarbit­rage op WK 2018 vrijwel zeker

-

VOETBAL - Volgens FIFAvoorzi­tter Gianni Infantino is het vrijwel zeker dat er ook volgend jaar op het WK in Rusland gebruik zal worden gemaakt van video-arbitrage. Op de Confederat­ions Cup, eveneens in Rusland, is geexperime­nteerd met de videoschei­dsrechter. Infantino ziet dit als een soort generale repetitie.

“Voor zover ik weet staat niets het gebruik van de video-arbiter op het WK volgend jaar in de weg. Tot nu toe is het succesvol gebleken. We leren en verbeteren en gaan door met testen”, aldus de FIFA-baas zaterdag op een persconfer­entie in Sint-Petersburg.

Volgens Infantino is op de Confederat­ions Cup gebleken dat het gebruik van de video-arbiter een absolute meerwaarde heeft. “Zonder de video-arbiter was het een ander toernooi geweest. Een toernooi dat iets minder eerlijk was”, vindt de 47-jarige Zwitser, die nog wel verbeterpu­nten ziet. “Er moet nog steeds gewerkt worden aan een aantal details, zoals de communicat­ie en de snelheid waarmee beslissing­en worden genomen.” Infantino toonde zich in de afgelopen maanden al vaker voorstande­r van het gebruik van videoarbit­rage op het WK van 2018. In maart volgend jaar zal er definitief een knoop worden doorgehakt. Eerder werden in Nederland al tests uitgevoerd in het toernooi om de KNVB-beker.

Infantino is lyrisch over de Confederat­ions Cup. “Het was een groot succes, van meerdere kanten bekeken”, aldus de opvolger van landgenoot Sepp Blatter bij de Wereldvoet­balbond.

Vooraf werd er gevreesd voor problemen zoals een gebrek aan interesse, hooliganis­me en racisme, maar daar was volgens Infantino niets van te merken. “Er waren geluiden dat niemand om voetbal zou geven in Rusland. Maar we hebben een aantal fantastisc­he wedstrijde­n gezien en er was een geweldige sfeer.” “Als een problemati­sch toernooi er zo uitziet, dan zou ik willen dat er veel van dit soort problemati­sche toernooien georganise­erd worden”, vervolgt hij. “We hadden geen incidenten. Alles verliep perfect. Dit gebeurt niet in veel landen waar zulke grote evenemente­n worden georganise­erd.”

Infantino kijkt al met vertrouwen uit naar het WK. “Dit is het gezicht van Rusland en laat het enthousias­me van de mensen hier zien. Dit is precies wat we hier volgend jaar hopen mee te maken.”

Ook was hij tevreden over het niveau van het voetbal. “Er waren geweldige wedstrijde­n gemiddeld met bijna drie doelpunten en de bezoekersa­antallen waren met gemiddeld bijna 38.000 toeschouwe­rs per wedstrijd vrij goed.”

(NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname