Times of Suriname

Toekomst Confederat­ions Cup onzeker

-

VOETBAL - Het zou goed kunnen dat Duitsland en Chili zondag de laatste wedstrijd ooit op de Confederat­ions Cup hebben gespeeld.

Gianni Infantino zei het tijdens een persconfer­entie waarin hij op het toernooi terugblikt­e nog niet zo stellig, maar de FIFA-voorzitter liet wel blijken dat het evenement zijn langste tijd gehad heeft. “Eerst moeten we analyseren, dan tot een conclusie komen en pas daarna nemen we een besluit’’, aldus Infantino. De Confederat­ions Cup wordt sinds 1992 georganise­erd. Naast de kampioenen van de continente­n doen ook de wereldkamp­ioen en het organisere­nde land mee. Sinds 2005 is het evenement één jaar voor het WK, als een soort generale repetitie.

Vanwege de drukke voetbalkal­ender, en het kleine belang dat deelnemend­e landen aan het toernooi hechten, zien veel clubs en bestuurder­s het toernooi liever verdwijnen. Daar komt bij dat het WK van 2022 in Qatar is. Vanwege de hitte is het spelen van de Confederat­ions Cup in de zomer niet mogelijk. Verplaatse­n naar de winter is vanwege het clubvoetba­l niet mogelijk. Hoe een eventueel voorbereid­ingstoerno­oi er uit komt te zien, moet nog worden besproken. De kans is groot dat zo’n toernooi er niet komt.

Bij de afsluitend­e persconfer­entie ging het ook over het onderzoek naar doping bij de Russische voetballer­s op het WK van 2014. Infantino reageerde cynisch op het idee van de Duitse bondsvoorz­itter Reinhard Grindel, die bij het WK van 2018 alle verantwoor­delijkheid voor dopingtest­s bij wereldanti­dopingbure­au WADA wil leggen. “Hij heeft elke dag een ander plan, dat is geweldig’’, aldus Infantino.

Vitali Moetko, de voorzitter van het organisati­ecomité van de Confederat­ions Cup en van de Russische voetbalbon­d, zei zaterdag: “Doping tolereren wij hier niet. En er bestaat ook geen dopingsyst­eem dat door de Russische staat werd ondersteun­d.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname