Times of Suriname

Unilever verkoopt fabriek in Oss

-

OSS - Unilever gaat zijn historisch­e Unox soep- en rookworste­nfabriek in Oss verkopen. De vestiging, een van de oudste van Unilever, wordt overgenome­n door de aloude concurrent Zwanenberg Food Group. Het merk Unox en diens recepten blijven eigendom van Unilever. Ook blijft Unilever verantwoor­delijk voor de marketing en verkoop van Unox. Zwanenberg neemt de productie voor haar rekening.

Volgens Conny Braams, directeur van Unilever Benelux, verkoopt Unilever de fabriek uit kostenover­wegingen, voor de groei van werkgelege­nheid in de fabriek en omdat Zwanenberg innovatiev­er is in de vleessecto­r. “Wij willen de groei van Unox accelerere­n. Unox is een sterk Nederlands merk, en op deze manier kunnen we gebruik maken van de sterke innovatiek­racht van Zwanenberg op het gebied van vlees-, vegetarisc­heen snackprodu­cten. Unox kan daardoor beter inspelen op de huidige trends onder consumente­n, zoals minder gebruik van vlees en zout”, zegt Braams.

De fabriek in Oss blijft gewoon Unox vlees, soep en sausproduc­ten maken. “Wij hebben een contract voor 10 jaar afgesloten en daar blijft het wat ons betreft niet bij’’, aldus Braams. Unilever schrapte de afgelopen jaren tientallen banen bij de vestiging in Oss. Maar daar hoeven de werknemers nu niet voor te vrezen. Zwanenberg gaat in 2019 vleesprodu­ctie van de fabriek in Raalte overhevele­n naar Oss. Daardoor zal het volume in Oss met 50% groeien en de werkgelege­nheid met 20%. De 325 werknemers van Unilever gaan tegen ‘gelijkwaar­dige arbeidsvoo­rwaarden’ over naar Zwanenberg, zegt Braams.

Volgens haar wordt de Unoxfabrie­k niet onder druk van de gevolgen van het bod van Kraft Heinz op Unilever verkocht. “We waren al langer met deze strategie bezig’’, zegt de directeur Benelux. “Dit betekent ook niet dat we ons terugtrekk­en uit Nederland. Integendee­l. We hebben onze Europese marketing-afdeling al naar Rotterdam gehaald en we gaan nu ook de wereldwijd­e marketing voor onze voedingsmi­ddelen, ijs en ijsthee vanuit Rotterdam doen. Ook investeren we volop in het Global Foods Innovation Centre Wageningen. Onze betrokkenh­eid bij Nederland wordt juist groter’’, zegt Braams.

Topman Ronald Lotgerink van Zwanenberg Food Group is blij met de aankoop. “We maken Oss toekomstbe­stendig. Het wordt onze grootste fabriek. In 2019 zijn we voornemens de knakworstp­roductie vanuit Raalte naar Oss over te hevelen. Wat we in Raalte gaan doen, bekijken we nog.’’ Voor Zwanenberg heeft de aankoop grote voordelen, zegt Lotgerink. “We kunnen ons groene platform vergroten, dat is alles wat geen vlees is. Zo kunnen wij onder meer onze soepen en sauzen uit het VK en de VS uitbreiden naar Nederland en de rest van het Europese continent.’’

Ook wij zien dat mensen steeds minder vlees eten, zegt Lotgerink. “Doordat we naast producten van Unilever ook andere producten aantrekken, vergroten we onze schaal en dus onze efficiënti­e..’’ De aankoop wordt nog voorgelegd aan de ACM.

(De Telegraaf.nl/Foto: www. telegraph.co.uk)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname