Times of Suriname

Europese Commissie wil stijgende vluchtelin­genmigrati­e Italië keren

-

FRANKRIJK - De Europese Commissie komt vandaag met concrete voorstelle­n om de blijvende migratie via de Middelland­se Zee tegen te gaan. “Het is echt noodzakeli­jk om onmiddelli­jk actie te ondernemen,” zei een commissiew­oordvoerde­r gisteren. Het aantal migranten vanuit Libië is de laatste tijd sterk gestegen. Italië dreigt al boten van hulporgani­saties te weren uit havens, waardoor ze naar buurlanden zouden moeten uitwijken.

De Italiaanse regering gaat een gedragscod­e voor dergelijke organisati­es opstellen, zo is zondag afgesproke­n in Parijs. Behalve ministers uit Italië, Frankrijk en Duitsland was ook EU-commissari­s Dmitri Avramopoul­os (Migratie) aanwezig.

Hoe zo’n gedragscod­e eruit moet zien is nog onduidelij­k. Critici stellen dat hulporgani­saties een soort taxidienst organisere­n tussen Afrika en Europa.

Het is zaak hun activiteit­en beter te coördinere­n, aldus de zegsvrouw van de commissie. “We werken hand in hand met Italië. We moeten op het gas trappen en het gemeenscha­ppelijk asielbelei­d uitvoeren.” Duitsland en Frankrijk hebben in Parijs toegezegd meer asielzoeke­rs uit Italië op te nemen. Verder werd afgesproke­n dat de capaciteit van de Europese grens- en kustwacht om migranten die geen kans maken op asiel naar hun land terug te sturen “ten volle moet worden benut.”

Opnieuw dreigt de EU het visumbelei­d voor (Afrikaanse) landen die hier niet aan meewerken aan te scherpen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat hooggeplaa­tste politici de toegang tot Europa wordt ontzegd. Ook de extra Europese hulp bij versterkin­g van de Libische kustwacht en het verbeteren van de situatie in migrantenk­ampen in Libië werd bevestigd. Bovendien is afgesproke­n te kijken naar de mogelijkhe­den om de controles aan de Libische zuidgrens op te schroeven om “irregulier­e migratiest­romen” in te dammen. Dat is erg problemati­sch, omdat Libië geen centraal gezag heeft. Ministers verantwoor­delijk voor migratie komen donderdag bijeen in Estland om de kwestie te bespreken.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname