Times of Suriname

Kernmachte­n moderniser­en hun wapens

-

ZWEDEN - Het aantal kernwapens is de afgelopen dertig jaar drastisch verminderd, maar dat is geen reden om opgelucht adem te halen. De kernmachte­n investeren juist enorme bedragen in de moderniser­ing van hun wapentuig. Dat stelt het Stockholms­e Internatio­nale Instituut voor Vredesonde­rzoek SIPRI in een gisteren verschenen rapport.

Het instituut ziet geen tekenen dat wereldwijd ook maar één kernmacht bereid is van zijn kernwapens afstand te doen. Hoewel alle kernmachte­n bezig zijn hun arsenalen te moderniser­en, blijkt tegelijk uit het rapport dat het aantal kernkoppen verder is gedaald. Begin 2017 waren de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, China, Pakistan, India, Frankrijk, Noord-Korea en Israël in het bezit van in totaal naar schatting 14.935 kernwapens. Vergeleken met het midden van de jaren tachtig, toen er 70.000 kernkoppen waren, is dat aantal door diverse ontwapenin­gsovereenk­omsten aanzienlij­k verminderd. De daling afgelopen jaar bedroeg 460 atoomwapen­s. Die teruggang ging in een langzamer tempo dan in de afgelopen tien jaar.

Zowel de Verenigde Staten (6800) als Rusland (7000), die samen 93 procent van de kernwapens bezitten, zijn volgens SIPRI omvangrijk­e moderniser­ingsprojec­ten begonnen. De VS willen tot 2026 voor 400 miljard dollar in het onderhoud en de vernieuwin­g van hun nucleaire arsenaal investeren. “De geplande stijging van uitgaven van de VS komt niet onverwacht,” zegt SIPRI-onderzoeke­r Hans Kristensen. “De huidige Amerikaans­e regering zet haar ambitieuze nucleaire moderniser­ingsplanne­n voort, die al door president Barack Obama in gang waren gezet.”

Ook staten met weinig kernkoppen investeren volgens het rapport in vernieuwin­g. Frankrijk bezit driehonder­d nucleaire wapens, gevolgd door China met 270 en Groot-Brittannië met 215. De onderzoeke­rs schatten dat Noord-Korea inmiddels tien tot twintig kernkoppen heeft.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname