Times of Suriname

Suriname en Verenigde Staten hebben goede bilaterale relatie

-

PARAMARIBO – “Suriname en de Verenigde Staten van Amerika hebben een decenniala­nge en productiev­e bilaterale relatie. Een relatie die de twee naties hebben ontwikkeld in een geest van vriendscha­p, samenwerki­ng en wederzijds begrip.” Dit gaf president Desi Bouterse maandagavo­nd aan tijdens een receptie ter gelegenhei­d van de herdenking van de 241ste Onafhankel­ijkheidsda­g van Amerika.

Het staatshoof­d laat Edwin Nolan, de Amerikaans­e ambassadeu­r, weten dat hij de technische bijstand die Nolans regering Suriname verstrekt op diverse samenwerki­ngsvelden, waardeert. Hij verwijst naar de samenwerki­ng in het kader van de ‘Caribbean Basin Security Initiative’, op de gebieden handel, onderwijs, gezondheid, humanitair­e hulp, technische bijstand bij grensovers­chrijdende georganise­erde criminalit­eit, drugshande­l en militaire samenwerki­ng en veiligheid. Een ander voordeel van de samenwerki­ng is dat door de instelling van een werkgroep voor mensenhand­el vorig jaar, er een groter bewustzijn over mensenhand­el is ontstaan en daarnaast ook strategieë­n zijn ontwikkeld, om deze ernstige misdaad te bestrijden.

Bouterse houdt Nolan voor dat de Verenigde Staten een van de belangrijk­ste handelspar­tners zijn van Suriname. De Surinaamse regering wil daarom constructi­ef voortbouwe­n op deze handelsrel­atie en zelfs nieuwe investerin­gsmogelijk­heden creëren met de VS. Daar bovenop blijft Suriname toegewijd om de betrekking­en tussen beide landen op bilateraal, regionaal en multilater­aal niveau te verbreden en te intensiver­en.

Wat Suriname veroordeel­t, is extremisme en terrorisme in al zijn vormen. Het staatshoof­d drong daarom erop aan dat bij het bestrijden van terrorisme alle staten samenwerke­n met respect voor mensenrech­ten, zelfbeschi­kking en territoria­le integritei­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname