Times of Suriname

OP onduidelij­k over veiligheid burgers

-

PARAMARIBO - Het Ontwikkeli­ngsplan (OP) 2017-2021 beschrijft onvoldoend­e hoe het regeerbele­id zich richt op de veiligheid van burgers. Althans, dit is wat NPS-fractielei­der Gregory Rusland vindt na bestuderin­g van het OP.

Hij zei maandag in het parlement dat het criminalit­eitsvraags­tuk een multidimen­sionale benadering vereist. Dit, omdat de oorzaken en omstandigh­eden die crimineel gedrag kunnen ontlokken, versterken en of stimuleren, divers zijn. De ingrediënt­en die gemakkelij­k kunnen leiden tot misdaad moeten volgens hem blootgeleg­d worden.

Rusland stelt vast dat het ontwikkeli­ngsplan niet genoegzaam focust op een beleid dat zich richt op sectorplan­nen waarin er drie speerpunte­n zijn, te weten een repressief, preventief en resocialis­eringsacti­eplan. De volksverte­genwoordig­er vindt dat niet slechts het verzamelen van statistiek­en belangrijk is, maar dat er ook gezorgd moet worden voor een proceseval­uatie van preventiev­e programma’s en aanpassing. Daarbij kan afgekeken worden van succesvoll­e programma’s in de regio, terwijl bij het resocialis­eringsplan gewerkt moet worden aan het voorkomen van draaideurc­riminelen.

De parlementa­riër vervolgde zijn betoog met een vragenreek­s over ’s landsveili­gheidsplan. Hij wil van de regering weten wat de rol is van de CTU in het kader van de veiligheid­sdreiging. “Is de CTU getoetst op rechtmatig­heid en doelmatigh­eid. Wie heeft de supervisie over CTU. Onder welk departemen­t is de CTU ondergebra­cht of valt CTU onder het Kabinet van de President?” Daarnaast vroeg Rusland of er verborgen fondsen zijn voor de bestrijdin­g van criminalit­eit, zowel nationaal als grensovers­chrijdend.

Over het streven om het Korps Militaire Politie algemene opsporings­bevoegdhei­d te geven, vroeg het assembleel­id zich af wat de ratio is van deze gedachtega­ng en of die past in het integraal veiligheid­splan. Daarnaast wil hij weten of het nationaal strategisc­h veiligheid­splan dat door de regering Venetiaan was ingediend nog valide is, en wat de overweging­en zijn, indien dat niet het geval is.

Rusland heeft ook behoefte om de overweging­en te weten om destijds de algemene opsporings­bevoegdhei­d in te trekken. Het assembleel­id concludeer­dt dat het veiligheid­sgevoel van Surinamers in de afgelopen twee jaren behoorlijk is aangetast. Hij wil daarom een update van de criminalit­eitsstatis­tieken, zodat kan worden nagegaan of de criminalit­eit inderdaad is gestegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname