Times of Suriname

Gedupeerde­n brand Chemie-Pack Moerdijk azen op overheid

-

MOERDIJK - Meer dan zes jaar na de enorme brand bij Chemie-Pack is de overheid nog niet af van enkele gedupeerde­n. Twee grote klanten en de buurman van ChemiePack hebben onder meer de gemeente Moerdijk en de veiligheid­sregio aansprakel­ijk gesteld voor hun miljoenenv­erlies.

Binnen enkele maanden willen de bedrijven — die niet met naam genoemd willen worden — en hun verzekeraa­rs beslissen over een schadeclai­m, kondigde hun advocaat Robert Pessers dinsdag aan.

Chemie-Pack in Moerdijk ging begin 2011 in vlammen op. Het vuur werd veroorzaak­t door een onvoorzich­tige medewerker, maar in diverse onderzoeks­rapporten was er ook kritiek op slechte overheidsc­ontroles bij het bedrijf en de brandbestr­ijding. Klanten verloren door de brand hun chemische stoffen die door Chemie-Pack werden opgeslagen. Het naastgeleg­en bedrijf werd ook verwoest door brand. De verzekeraa­rs menen dat de brandweer, gemeente en andere toezichtho­uders gezamenlij­k verantwoor­delijk zijn voor de gevolgen. “Ze zijn ernstig tekortgesc­hoten.”

Met rechtszake­n proberen ze de gemeente en de veiligheid­sregio te dwingen om zoveel mogelijk (geheime) documenten over bijvoorbee­ld de vergunning­verlening en brandbestr­ijding af te geven. “We zijn informatie aan het verzamelen om bewijs te leveren,” aldus Pessers. Bij de rechtbank in Breda werd dit jaar een overwinnin­g behaald, maar de gemeente Moerdijk ging in hoger beroep.

Over de exacte hoogte van een mogelijke schadeclai­m doet de advocaat geen mededeling­en. “Maar het gaat om miljoenen. De belangen zijn groot.”

Chemie-Pack ging na de brand failliet. Drie voormalige leidinggev­enden kregen vorig jaar in hoger beroep werkstraff­en wegens overtredin­g van de vergunning­voorschrif­ten.

(NU.nl/Foto: NU.nl)

 ??  ?? Chemie-Pack in Moerdijk ging begin 2011 in vlammen op.
Chemie-Pack in Moerdijk ging begin 2011 in vlammen op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname