Times of Suriname

IAAF-onderzoek naar hogere testostero­nspiegel

-

ATLETIEK - De atletiekwe­reld discussiee­rt er al jaren over. Zijn atletes met een van nature veel hogere testostero­nspiegel in het voordeel ten opzichte van de tegenstand­sters met een normaal gehalte van het mannelijk hormoon?

De Internatio­nale Atletiekfe­deratie IAAF denkt van wel. En die veronderst­elling is dinsdag onderbouwd in een publicatie in het British Journal of Sports Medicine, waarin onderzoeke­rs concludere­n dat hyperandro­gene atletes in bepaalde atletiekdi­sciplines 1,8 tot 4,5 procent beter presteren dan concurrent­es met een normale testostero­nspiegel.

Vooral op de 400 en 800 meter, de 400 meter horden en bij het kogelsling­eren en polsstokho­ogspringen zou er volgens de onderzoeke­rs voordeel optreden. De onderzoeke­rs, die in opdracht van de IAAF werkten, hebben daarvoor gegevens onderzocht van 2.127 monsters van atleten die actief zijn geweest op de WK’s van 2011 en 2013.

De Zuid-Afrikaanse olympisch kampioene Caster Semenya (800 meter) is al jarenlang onderwerp van felle discussies binnen de internatio­nale atletiekwe­reld. Van de atlete is bekend dat ze van nature een hoger testostero­nniveau heeft. De Indiase sprintster Dutee Chand werd in 2014 zelfs uitgeslote­n op basis van nieuwe regels die de IAAF hanteerde.

Chand meldde zich bij het internatio­naal sporttribu­naal CAS. Die instantie floot de atletiekfe­deratie terug en schortte de omstreden regelgevin­g in juli 2015 voor twee jaar op. Met het voorlopige besluit stelde het CAS de IAAF wel in staat nieuw bewijs aan te leveren. En daar maakt de atletiekfe­deratie nu gebruik van. Voor het WK in Londen, dat begin augustus wordt gehouden, hebben de uitkomsten van het onderzoek geen gevolgen. De IAAF probeert tot eind juli zo veel mogelijk bewijslast bij het CAS aan te dragen om vrouwen met een te hoog testostero­ngehalte buiten het wedstrijdc­ircuit te kunnen houden. “Ons startpunt is eerlijke competitie bij de vrouwen, maar we hebben het wel over mensen en hun families”, zei IAAFvoorzi­tter Sebastian Coe dinsdag over het complexe onderwerp.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname