Times of Suriname

Caricom wil ingrijpen in Venezuela

-

ST GEORGE’S/PARAMARIBO - Caricom-leiders hebben zich uitgesprok­en over de politieke crisis in Venezuela die gepaard gaat met veel geweld. Tijdens de 38ste staatshoof­dentop op Grenada is gesteld dat de Caribbean Community (Caricom) baat heeft bij orde en rust in Venezuela, onder andere vanwege het Petrocarib­e-beleid waarbij veel Caribische landen voorzien worden van brandstof met een soepele betalingsr­egeling. Naast het veroordele­n van de politieke crisis in Venezuela, hebben de Caricom-leiders ook elke vorm van andere bemoeienis verworpen. De Caricom wil zelf ingrijpen in Venezuela om tot een vreedzame oplossing te komen.

Suriname werd op de Caricom-top vertegenwo­ordigd door minister Yldiz PollackBei­ghle van Buitenland­se Zaken, die ook de vergaderin­g van ministers van buitenland­se zaken bijwoonde.

Door enkele presidente­n zijn scherpe kanttekeni­ngen geplaatst bij de voornemens vanuit het buitenland om te intervenië­ren in Venezuela. In sommige gevallen ging het zelfs om een waarschuwi­ng. Formeel stond de kwestie Venezuela niet op de agenda van de Caricom-top, maar volgens secretaris-generaal Irwin La Rocque komen de leiders er niet onderuit om daarover een standpunt in te nemen. Was het niet voor de Caricom, dan had de Organisati­e van Amerikaans­e Staten een speciale vergaderin­g belegd om maatregele­n tegen Venezuela te treffen. Het voorstel voor de vergaderin­g werd tijdens de stemming van tafel geveegd, dankzij de Caricom. La Rocque verwacht dat de staatshoof­den een officiële verklaring de deur zullen doen uitgaan.

Door sommige Caricomlei­ders is het voorstel gedaan om een speciale missie naar Venezuela te sturen om de oppositie en de regering weer aan de onderhande­lingstafel te krijgen. Voor de oppositie is het aftreden van president Nicolás Maduro het enige onderwerp dat voor hen op tafel komt, maar daar wil het staatshoof­d niets van weten. “Wat ik voorstel is om de mogelijkhe­den te bekijken dat een Caricom-missie naar Venezuela gaat om te praten met de regering en de oppositie”, zegt Rossevelt Skerrit van Dominica.

“Ik wil graag een vreedzame oplossing in deze situatie. Het is niet in het belang van de Venezolane­n en de wereld dat het zo verder gaat.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname