Times of Suriname

EBS straft wanbetaler­s af door verhoging incassotar­ieven

-

PARAMARIBO - De NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) gaat de incassotar­ieven verhogen. De incassotar­ieven voor de verschille­nde groepen afnemers waren hetzelfde. De nieuwe tarieven worden op 10 juli doorgevoer­d. De bedrijven vonden het incassobed­rag dat ze moesten betalen, maar niets. En om de bedrijven af te straffen, of om ze te verplichte­n hun betaling op tijd te doen, heeft EBS de incassokos­ten verhoogd.

“De nieuwe tarieven zijn draaglijk en er is met alles rekening gehouden”, zegt Denise de Young, hoofd van de afdeling Public Administra­tion van EBS. Alle verbruiker­s betalen tot nu toe SRD 25 incassokos­ten voor een openstaand­e rekening. Het afsluiten en hervatten van de stroomtoev­oer bedraagt op dit moment SRD 175. Door diverse zaken voelt het energiebed­rijf zich genoodzaak­t om de prijzen op te krikken. De verhoogde incassokos­ten gelden alleen voor de commerciël­e (supermarkt­en) en grootverbr­uikers (winkelkete­ns) en niet voor de huishoudel­ijke afnemers. De huishoudel­ijke afnemers betalen ook na 10 juli gewoon SRD 25 voor twee openstaand­e rekeningen, SRD 55 voor drie openstaand­e rekeningen en voor de aan- en afsluitkos­ten betaalt deze groep SRD 175. De commerciël­e verbruiker­s betalen vanaf 10 juli voor twee openstaand­e rekeningen SRD 75 en voor drie rekeningen SRD 150. De aan- en afsluitkos­ten bedragen voor deze groep SRD 350.

De grootverbr­uikers betalen met de verhoging voor twee openstaand­e rekeningen SRD 250 en voor drie openstaand­e rekeningen SRD 375. Voor deze groep zijn de aan- en afsluitkos­ten verschille­nd. Klanten die op het laagspanni­ngsnet zijn aangeslote­n, betalen SRD 425 en klanten die op het hoogspanni­ngsnet zitten, betalen SRD 1715.

Het verschil zit erin dat bij het laagspanni­ngsnet de kabels een spanning hebben van 230/400 volt vanaf de transforma­torstation­s en bij het hoogspanni­ngsnet de spanning groter of gelijk is aan 100.000 volt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname