Times of Suriname

Opkoopprij­s rauwe melk krijgt kleine aanpassing

-

PARAMARIBO - De opkoopprij­s van rauwe melk ondergaat een kleine verhoging, zo werd op 1 juni aangekondi­gd. Dit is volgens de voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) Edmond Blufpand, een kleine toevoeging aan het geheel.

De verhoging geldt pas wanneer de geleverde hoeveelhei­d melk voldoet aan bepaalde eisen. Voorheen kreeg een melkboer SRD 2,75 voor een kilo melk met een vetgehalte van 3,3% of meer; nu ontvangt de boer SRD 3,00 voor melk met een vetgehalte van 3,3%. Als de melk een hoger vetgehalte heeft dan 3,3%, krijgt de boer enkele centen meer per tiende procent vetgehalte. Als we echter kijken naar de kostenzijd­e voor de boer, legt Blufpand uit, dan zien we dat alle inputs zoals voer, hulpmiddel­en in de stal en prikkeldra­ad verhoogd zijn in prijs met minimaal 100%. Dit in dezelfde periode dat de melkprijs verhoogd is met slechts enkele procenten. Volgens de vereniging zijn de boeren nog lang niet uit de kosten en de leden van de melkveesec­tor voelen zich stiefmoede­rlijk behandeld.

Al langer dan een jaar trekt de VSMB aan de bel om aandacht voor de wijze waarop de boeren worden behandeld. Veel boeren ondervinde­n financiële strubbelin­gen en zijn totaal afhankelij­k van de door hen geleverde hoeveelhei­d melk. Met de toen geldende tarieven en zelfs met de huidige tarieven, is het onmogelijk om investerin­gen te plegen. Uiteindeli­jk heeft de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe een commissie benoemd die moest komen tot een kostencalc­ulatie voor melk af boerderij. Deze commissie, die bestond uit vertegenwo­ordigers van de Ministerie­s van LVV en Handel en Industrie, de Melkcentra­le NV, het Kabinet van de President en twee boerenorga­nisaties, is niet gekomen tot een voor alle deelnemers bevredigen­de calculatie en daaruit voortvloei­ende adviesprij­s. De commissie heeft derhalve haar mandaat teruggegev­en aan de minister.

Vervolgens heeft de VSMB de president een brief geschreven om te bemiddelen en de zaak aan te pakken. Op die brief is nooit antwoord gekomen. Intussen is op initiatief van de Melkcentra­le NV de verkooppri­js enigszins aangepast. Een verhoging van de opkoopprij­s met SRD 0,25 weegt echter totaal niet op tegen de kosten, temeer daar verwacht mag worden dat er steeds hogere kwaliteits­eisen zullen worden gesteld. De boer zal moeten investeren in profession­alisering van zijn bedrijf. MW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname