Times of Suriname

Vierdaagse training moet hooglandri­jstproduct­ie verbeteren

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en het onderzoeks­instituut EMBRAPA van Brazilië zijn dinsdag gestart met een vierdaagse training Rice Management. De opening is gedaan door minister Soeresh Algoe. De training is in het kader van de uitvoering van het trilateraa­l project van Brazilië, Nieuw Zeeland en Suriname, “Support to the Improvemen­t of the Upland Rice Cultivatio­n in Suriname”. Dit meldt LVV in een persberich­t.

Voorlichte­rs, studenten en onderzoeke­rs die deze training volgen, moeten de door hen opgedane kennis doorgeven aan anderen. De thema’s die gedurende deze training aan de orde komen, zijn onder andere ziekten en plagen, bemesting en onkruidbes­trijding bij droogland- of hooglandri­jst.

Het project is geïmplemen­teerd met als doel de productie van hooglandri­jst in Suriname te verbeteren, met het oog op voedselzek­erheid voor binnenland­bewoners. In het binnenland wordt drooglandr­ijst of bergi alesi op kleine schaal geteeld voor eigen gebruik. De productie is echter laag. LVV wil daar veranderin­g in brengen, door hen skills aan te leren om dit gewas groter en profession­eler te verbouwen, in de hoop de productie op te voeren. Hooglandri­jst is een goed alternatie­f voor rijstbouw in het binnenland, gezien de steeds veranderen­de klimatolog­ische omstandigh­eden en internatio­nale ontwikkeli­ngen die de rijstsecto­r in gevaar kunnen brengen.

Het hooglandri­jstproject dat in 2015 is gestart, heeft voorafgaan­d aan deze training goede demonstrat­ieplots in Brokopondo Centrum en Atjoni opgeleverd. De plaatselij­ke bevolking heeft hier actief geparticip­eerd bij zowel het uitwissele­n van nieuwe technische kennis als het telen van drooglandr­ijst. “Support to the Improvemen­t of Upland Rice Cultivatio­n in Suriname” wordt gefinancie­rd door Nieuw Zeeland en daar waar mogelijk dragen Brazilië en Suriname bij. Onze zuiderbuur komt verder in met technische assistenti­e van de Brazilian Agricultur­e Research Corporatio­n, EMBRAPA.

Adriano Nascente, researcher van EMBRAPA, geeft aan dat de productie van hooglandri­jst met de teelttechn­ieken die tijdens de training worden gegeven, driemaal hoger kan worden. Met een veldbezoek en de certificaa­tuitreikin­g, zal deze training morgen in Nickerie worden afgesloten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname