Times of Suriname

Familie-erfgoed-strategie nader belicht via lezing

-

PARAMARIBO - De Surinaamse Juristen Vereniging organiseer­t samen met Buiten Sociëteit Het Park vandaag een lezing over Familie-erfgoed-strategie. De inleider is Aniel Autar.

Autar staat erom bekend, de jongst benoemde mannelijke notaris in Nederland te zijn (hij was 29 jaar oud, toen hij benoemd werd tot notaris in Rotterdam). De spreker is behalve notaris Raadsheerp­laatsverva­nger bij het Gerechtsho­f te Den Bosch, ook docent aan verscheide­ne opleidinge­n voor postuniver­sitair onderwijs in Nederland. De notaris geniet vooral bekendheid op het gebied van Estate Planning. Dit begrip heeft, anders dan elders in de wereld, in Suriname weinig bekendheid. In het kort gezegd gaat het om alle zaken die de nalatensch­ap van iemand betreffen, terwijl deze persoon nog in leven is. Dus niet alleen een testament, maar ook het oprichten van stichtinge­n, trusts, bijbehoren­de volmachten, verschuldi­gde belastinge­n en dergelijke.

De spreker heeft eerder in 2011 in ons land een lezing gehouden over het zogenaamde levenstest­ament dat in Nederland grote belangstel­ling geniet, maar in Suriname nog onbekend is. Daarbij had hij aangeven welke mogelijkhe­den er voor het Surinaamse recht aanwezig zijn. Het levenstest­ament is een notariële akte. In een levenstest­ament kan iemand vastleggen wat de wensen zijn als men door ziekte of ongeval wilsonbekw­aam wordt. Daarbij kan aangegeven worden voor welke medische behandelin­g wordt gekozen of men juist niet wenst, of wat moet geschieden bij langdurig en uitzichtlo­os geestelijk lijden. Recentelij­k is mede onder zijn redactie het boek ‘Compendium Familieerf­goed-strategie’ verschenen, waaraan verscheide­ne Nederlands­e topwetensc­happers hebben meegewerkt.

Aan dit compendium worden de navolgende gegevens ontleend. Het begrip familieerf­goed-strategie geniet in Suriname eveneens geen bekendheid, maar heeft zeker ook relevantie voor ons land. Het gaat hierbij om mensen die ervoor kiezen om in familiaal verband datgene voort te zetten wat een vorige generatie heeft opgebouwd. Het begrip familie-erfgoed-strategie is een samengeste­lde definitie op basis van twee begrippen, familie-erfgoed en strategie. Onder familie-erfgoed wordt in dit verband verstaan alles waarvan een familie het de moeite waard vindt om als collectief bezit in stand te houden. Daarmee wordt benadrukt dat de intentie en beleving van de familie als uitgangspu­nt dienen. Onder strategie wordt verstaan de visie, doelstelli­ngen en maatregele­n om de beoogde instandhou­ding te kunnen realiseren. Het adviseren bij een familieerf­goed-strategie vergt een multidisci­plinaire benadering op verschille­nde fronten. Het betreft een proces waarbij inhoudelij­ke en relationel­e aspecten met elkaar in het juiste verband moeten worden gebracht. Het succes van de familie-erfgoed-strategie is in de eerste plaats afhankelij­k van de mate waarin het lukt om de goede samenwerki­ng van familieled­en in juiste banen te leiden en de samenwerki­ng van de familie met externe mensen vorm te geven. Tegelijker­tijd is het noodzakeli­jk dat rekening houdende met de mogelijkhe­den en beperkinge­n van wet- en regelgevin­g, juiste financiële, fiscale en juridische randvoorwa­arden worden geschapen, passend bij de cultuur en doelstelli­ngen van de familie.

De benadering zoals hiervoor is omschreven, is in Suriname beslist geen gemeengoed, maar kan toch ook voor ons land van betekenis zijn. In de Surinaamse praktijk is gebleken dat met name bij de Paraboedel­s de houding van de erfgenamen is, dat de onroerende goederen in handen van de familie moeten blijven. Hiervoor is een systeem ontwikkeld van een plantagebe­stuur dat het beheer voert over de onroerende goederen, maar in de praktijk niet altijd op een voor alle erfgenamen bevredigen­de wijze lijkt te functioner­en. In de Nederlands­e familie-erfgoed-strategie gaat het echter om familiebed­rijven die niet vergelijkb­aar zijn met de Paraboedel­s. Het gemeenscha­ppelijke is wel dat het bezit in handen moet blijven van de familie. Wellicht is het mogelijk dat toch voor ons land lering getrokken kan worden uit de ervaringen in Nederland.

De inleider zal worden bijgestaan door een panel bestaande uit: Mr Carlo Jadnanansi­ng, oud-notaris/jurist en voorzitter van de Surinaamse Juristen Vereniging, C AkkalRamau­tar, docent Adekus en R Shyamnarai­n, fiscaaljur­ist. De panelleden zullen een kort commentaar leveren vanuit hun eigen discipline gericht op de Surinaamse situatie. Hierna zal het publiek in de gelegenhei­d gesteld worden in discussie te treden met de inleider en panelleden. De lezing die gehouden wordt in Het Park is in het bijzonder bestemd voor juristen, maar staat open voor alle belangstel­lenden. De aanvangsti­jd is 19.30 uur.

(De Surinaamse Vereniging)

Juristen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname