Times of Suriname

100.000 euro voor beveiligin­g Joodse ondernemer­s

-

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam trekt 100.000 euro uit voor de beveiligin­g van Joodse ondernemer­s. De andere helft van de kosten wordt door de ondernemer­s zelf betaald.

In de Joodse buurt in Buitenveld­ert wordt met angst en beven gewacht op de 100.000 euro die de gemeente uittrekt voor de veiligheid van bedreigde ondernemer­s. Het is bijna een symbolisch bedrag op de totale begroting van de gemeente Amsterdam, maar de winkeliers zijn er blij mee. “Mouwes, Pizza & Co, Laromme, Hacarmel,” somt Michiel Cornelisse­n van lunchroom Golan een paar van de Joodse zaken op.

Het zijn er maar een klein dozijn, de winkeliers en restaurate­urs waar koosjere levensmidd­elen en maaltijden te verkrijgen zijn; en ze voelen zich al jaren onveilig. Vooral na de aanslag op het Joods Museum in Brussel in 2014. Sindsdien is de beveiligin­g van Joodse objecten in de stad, denk aan synagogen of culturele instelling­en, flink opgeschroe­fd. De marechauss­ee rijdt rond en houdt zwaarbewap­end de wacht op sabbat en de feestdagen. De politiehui­sjes worden de komende tijd vervangen door camerasyst­emen. Miljoenen euro’s gaan naar de beveiligin­g van deze objecten. Dat geeft een veilig gevoel, maar Cornelisse­n en zijn collega’s zijn er ook banger door geworden. Hij verwacht voor zijn zaak bijna 20.000 euro nodig te hebben voor een sluis bij de toegangsde­ur, zoals juweliers die soms hebben. Ook wil hij splinterfo­lie op het raam aanbrengen zodat de gasten in ieder geval deels beschermd zijn tegen rondvliege­nd glas als er een aanval plaatsvind­t.

Ook is een ‘panic button’ nodig, een alarm onder de toonbank waarmee de hulpdienst­en met één druk op de knop kunnen worden gealarmeer­d. “En cameratoez­icht dat direct uitgelezen wordt door een beambte. We snappen heus wel dat je je niet kunt wapenen tegen een terrorist met een AK47. Maar het helpt in ieder geval voor de categorie daaronder.”

De winkeliers hebben al eens om tafel gezeten met burgemeest­er Van der Laan, maar die toonde volgens Cornelisse­n weinig begrip. “Van der Laan zei dat er geen concrete dreiging bestaat en dat onze voorgestel­de maatregele­n schijnoplo­ssingen zijn. Mijn moeder komt uit 1926 en die heeft al eens eerder te horen gekregen dat ze rustig kon gaan slapen.” Coalitiepa­rtijen D66 en VVD ijveren al langer voor maatregele­n en hebben nu steun van een raadsmeerd­erheid voor een regeling waarbij de gemeente de helft betaalt en de ondernemer de andere helft. De Joodse weerbaarhe­idsorganis­atie Bij Leven en Welzijn heeft berekend dat er ongeveer 100.000 euro nodig is om de Joodse ondernemer­s te beveiligen. Maar het geld is niet alleen bestemd voor koosjere winkels. “Ik kan me best voorstelle­n dat een Turkse supermarkt­ondernemer die bekendstaa­t als aanhanger van de omstreden Turkse geestelijk­e Gülen nu ook beschermd wil en moet worden”, stelt Cornelisse­n.

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname