Times of Suriname

VS veroordele­n interconti­nentale rakettest Noord-Korea

-

VS - De raket die de NoordKorea­nen in de nacht van maandag op dinsdag afvuurden, was toch een langeafsta­ndsraket (ICBM). Zowel Rex Tillerson, de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, als het leger dachten gisteren nog dat het om een middellang­eafstandsr­aket ging, maar erkent nu dat het een ICBM was. Dat meldt Reuters. De VN-Veiligheid­sraad sprak gisteren op verzoek van Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten over de Noord-Koreaanse raketlance­ring. Minister Tillerson van Buitenland­se Zaken spreekt van een nieuwe escalatie van de nucleaire dreiging uit Noord-Korea en roept op tot wereldwijd­e actie. De raket kwam 200 kilometer uit de Japanse kust terecht. De raket zou in 40 minuten een hoogte van 2.500 kilometer hebben bereikt en 930 kilometer ver zijn gekomen, vanaf de lancering op vliegveld Panghyon, in Noord-Pyongan. Op 14 mei werd een hoogte van 2.000 kilometer bereikt. Het projectiel dat dinsdag werd getest zou volgens het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie 7.000 tot 8.000 kilometer kunnen afleggen: genoeg om Alaska te treffen.

De Amerikaans­e staat Hawaï ligt ongeveer 7.500 kilometer van Noord-Korea, om de Amerikaans­e westkust te bereiken moet een raket bijna 10.000 kilometer kunnen afleggen. Noord-Korea liet vervolgens weten nooit te zullen stoppen met raketten of kernwapens. In een verklaring op staatsmedi­a staat dat Kim Jong-un er bij zijn wetenschap­pers op heeft aangedrong­en vaak kleine en grote cadeaus in de vorm van raketteste­n naar de Amerikanen te sturen. De test van gisteren was een cadeau voor de nationale feestdag van de VS.

(NRC.NL)

 ??  ?? Noord-Koreanen in Pyongyang kijken dinsdag naar het tv-nieuws waarop de raketlance­ring trots wordt gemeld.
(Foto: Reuters.com)
Noord-Koreanen in Pyongyang kijken dinsdag naar het tv-nieuws waarop de raketlance­ring trots wordt gemeld. (Foto: Reuters.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname