Times of Suriname

Investeren in de gezondheid van arme gemeenscha­ppen dubbel zo efficiënt

-

Investeren in de gezondheid van de armste gemeenscha­ppen redt bijna het dubbel aantal levens. Dat stelt een analyse van het VN-agentschap Unicef.

In het nieuwe rapport ‘De kloof verkleinen: de kracht van investeren in de armste kinderen’, stelt Unicef dat een betere toegang tot gezondheid, dubbel zoveel levens redt en kosteneffe­ctiever is als die wordt gerealisee­rd in arme gemeenscha­ppen dan in niet-arme gemeenscha­ppen.

“Het is cruciaal om ons te concentrer­en op de armere bevolkings­groepen, met name wat betreft hun gezondheid en voeding”, zegt Carlos Carrera, adviseur voor Unicef en de auteur van het rapport. Kinderen in armoede hebben twee keer zoveel kans om te sterven voor ze hun vijfde verjaardag bereiken dan kinderen die opgroeien in betere omstandigh­eden. Een meerderhei­d van deze sterfgeval­len kan echter worden voorkomen indien de eenvoudige toegang tot gezondheid­sdiensten, zoals basismedic­atie of vaccinatie­s, zou gegarandee­rd zijn. Volgens het rapport is het wel zo dat de grote verschille­n in de gezondheid­stoestand van mensen uit arme en niet-arme gemeenscha­ppen tussen 2003 en 2016 afnamen in meer dan vijftig landen. De verbeterde toegang tot gezondheid­sdiensten heeft de kinderster­fte immers drie keer sneller doen dalen in de armste groepen in vergelijki­ng met de niet-arme groepen.

Aangezien de geboorteci­jfers hoger zijn bij de armsten, vertaalt deze verlaging van de sterftecij­fers zich in 4,2 meer kinderen onder vijf jaar die werden gered per miljoen mensen.

In concrete cijfers wil dat zeggen dat tijdens het laatste jaar van de studie meer dan een miljoen mensen in armoede werden gered van een voortijdig­e dood. In Bangladesh leidden nieuwe beleidsmaa­tregelen zoals de oprichting van gratis gemeenscha­psklinieke­n en verbeterd sanitair en hygiëne ertoe dat er in de jongste groep kinderen 75 procent minder doden te betreuren waren.

Volgens Carrera konden ook in Sierra Leone successen worden geboekt door de invoering van maatregele­n tegen malaria, een immunisati­eprogramma en een betere opvolging van zwangere vrouwen. Hierdoor werd het aantal interventi­es onder de armen tussen 2000 en 2013 met een kwart verminderd. De uitbraak van het ebolavirus in 2014-2015 heeft volgens Carrera de geboekte vooruitgan­g in Sierra Leone echter weer voor een groot deel teniet gedaan. “Het is vaak duurder om gemarginal­iseerde bevolkings­groepen te bereiken omdat hun dorpen afgelegen zijn of goede wegen om er te geraken ontbreken. Maar toch zijn de voordelen van de investerin­g in deze mensen groter dan de kosten”, zegt Carrera. Uit de studie blijkt immers dat elke miljoen dollar die werd geïnvestee­rd in gezondheid, 1,8 keer meer armen dan niet-armen kon redden. “Investeren in de armste groepen is de meest efficiënte manier voor regeringen om de Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­llingen (SDG’s) te realiseren”, zegt Carrera. De SDG’s waarvan het motto “laat niemand achter” luidt, bevat doelstelli­ngen om de kinderster­fte te vermindere­n en kwalitatie­f hoogwaardi­ge en betaalbare gezondheid­szorg voor iedereen te garanderen. Als de doelstelli­ngen niet worden gehaald zullen tegen 2030 bijna 70 miljoen kinderen sterven aan een te voorkomen ziekte. “Met zoveel levens op het spel kunnen we ons niet veroorlove­n om dit nieuw geleverde bewijs over kosteneffi­ciëntie van gezondheid bij bepaalde groepen, te negeren”, concludeer­t het rapport. De studie van Unicef analyseerd­e gegevens van 2003 tot 2016 uit 51 landen waar ongeveer 80 procent van alle sterfgeval­len onder pasgeboren­en en kinderen jonger dan vijf jaar plaatsvind­en.

(De wereld morgen/ Foto:

The Straits Times)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname