Times of Suriname

Groeiende drugsepide­mie in Turkije

-

Laboratori­a in Marseille en op Sicilië produceerd­en heroine met opium uit Turkije als grondstof, waarna het paardenmid­del naar de VS werd getranspor­teerd. Hoewel heroïne pas later in Europa toesloeg, kenden de VS in de jaren veertig al veel verslaafde­n.

Begin jaren zeventig namen landen in het Verre Oosten de heroïnemar­kt over. In het daarop volgende decennium keerde Turkije echter terug binnen de internatio­nale drugshande­l. Toen echter niet meer als productie-, maar als distributi­eland. Heroïne uit landen als Afghanista­n kwam via Turkije naar de EU en de VS.

Opvallend genoeg kende Turkije in tegenstell­ing tot andere opium produceren­de, of distribuer­ende landen, in die tijd geen groot drugsprobl­eem. Veel minder in ieder geval dan bijvoorbee­ld in Afghanista­n, Iran en Pakistan waar wel altijd veel verslaafde­n zijn geweest.

Wat in Turkije aan drugs werd gebruikt ging lang niet verder dan een snuifje cocaïne door de lokale jetset, wat geen grote problemen opleverde. Dat veranderde rond 2005. Sindsdien is het drugsgebru­ik sterk toegenomen en beperkt het zich ook niet meer tot welgesteld­en. Het is vooral het gebruik onder jongeren binnen lager gesitueerd­e groepen waardoor Turkije nu wel degelijk een drugsprobl­eem kent; een groeiend drugsprobl­eem zelfs.

De schuldige heet bonzai, dat op de markt kwam onder de noemer van synthetisc­he cannabis. Omdat een kruid als basis wordt gebruikt lijkt bonzai in uiterlijke zin enigszins op wiet. Het effect is echter niet vergelijkb­aar. Het actieve bestanddee­l phenazapam is een benzodiaze­pine, een kalmerings­middel dat vijf keer sterker is dan valium. Ondertusse­n is bonzai, dat op verschille­nde manieren gebruikt wordt, een verzamelna­am geworden van middelen waarin phenazapam vervangen is door afgeleiden. Dat verklaart waarom gebruikers van bonzai vaak negatief getest worden op phenazapam wanneer ze in een ziekenhuis worden opgenomen. De valkuil bij bonzai is dat het erg eenvoudig te produceren is en dat het daardoor voor weinig geld te koop is. Ter vergelijki­ng: wiet is in Turkije tien keer duurder (waarbij opgemerkt moet worden dat cannabispr­oducten door het strenge drugsbelei­d van de regering erg duur zijn in Turkije).

Het doet denken aan crack, de cocaïne-variant die in de jaren 80 op de Amerikaans­e straten terechtkwa­m. Crack was eveneens relatief goedkoop, en had al even desastreuz­e gevolgen. Want hoewel het dus lang niet altijd duidelijk is wat er precies in bonzai zit, lijdt het geen twijfel dat het gevaarlijk­e troep is, met een scala aan erg vervelende bijverschi­jnselen. Zo kunnen gebruikers erdoor in een psychose raken en leidt het ook tot agressie en geweld. Tot overmaat van ramp heeft het bij overmatig gebruik de dood tot gevolg. Daardoor vallen nu nergens in Europa meer drugsdoden dan in Turkije. Dat blijkt althans uit een vorige week verschenen VNrapport.

In dat rapport lijkt sprake te zijn van een explosieve toename van het aantal dodelijke drugsslach­toffers in Turkije. Dat behoeft enige nuancering, omdat in Turkije feitelijk pas sinds kort is begonnen met het registrere­n van overlijden­sgevallen als gevolg van drugsgebru­ik. Bovendien kent Turkije vergeleken met andere Europese landen uiteraard een grote bevolking, waardoor het aantal drugsdoden ook relatief beschouwd moet worden.

Feit blijft echter dat Turkije nu een niet te onderschat­ten drugsprobl­eem kent, terwijl daar vijftien jaar geleden, ondanks de opiumcultu­ur in de geschieden­is van het land, nog geen sprake van was. Daar moeten oorzaken voor zijn.

De AKP-regering zegt de oorlog aan het bonzai-probleem te hebben verklaard, maar in de praktijk komt daar niet veel van terecht. De megastad Istanbul kent bijvoorbee­ld maar twee ontwenning­sklinieken. Wie af wil kicken moet zich daar vroeg in de ochtend melden en krijgt dan te horen dat hij of zij vier uur later aan de beurt is. Dat schiet niet op.

Bij het bestrijden van de bonzai-problemati­ek richt de regering zich op criminalis­ering van dealers en gebruikers. Dat is goed merkbaar, want het aantal arrestatie­s in dit verband is de laatste jaren fors toegenomen.

De praktijk leert echter dat criminalis­ering van een drugsprobl­eem nooit soelaas biedt; doorgaans wordt het er alleen maar groter door. Om de sociaaleco­nomische oorzaken bekommert de regering zich niet, terwijl zich in de aanpak daarvan juist de sleutel tot een structurel­e oplossing bevindt.

Vergeet niet dat Turkije een snel groeiende jeugdwerkl­oosheid kent. Officieel tegen de 25 procent, maar realistisc­h waarschijn­lijk nog veel hoger. Ieder jaar weer constatere­n schoolverl­aters dat er geen werk voor hen is. Geen situatie waarin jongeren de toekomst met veel vertrouwen tegemoet zien.

De een gebruikt bonzai, wat weinig kost. De ander gaat naar een massale partijbije­enkomst van de AKP om Erdogan te horen spreken, waarbij de partij het vervoer regelt en ook nog voor een gratis lunchpakke­t zorgt. Bonzai leidt tot psychose, de door Erdogan aangewakke­rde angst en haat tot massahyste­rie.

Bonzai en een toespraak van Erdogan hebben met elkaar gemeen dat het verre van positieve wegen zijn om aan de werkelijkh­eid te ontsnappen. (De wereld morgen/

Foto: delfi.lt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname