Times of Suriname

Folterprak­tijken Israel maken EU-subsidies voor project illegaal

-

EU-subsidies voor onderzoeks­project Law Train schenden het internatio­naal recht en de mensenrech­ten. Dat is het besluit van 25 internatio­nale juridische experten. Dit project doet onderzoek naar ondervragi­ngstechnie­ken. De KULeuven en het Belgische Ministerie van Justitie werken er aan mee samen met Israëlisch­e politie en inlichting­endiensten, die Palestijns­e arrestante­n folteren tijdens ondervragi­ngen. Het onderzoeks­project Law Train is een samenwerki­ngsverband van de Israëlisch­e politie, het Israëlisch­e ministerie voor openbare veiligheid en de Israëlisch­e militaire en civiele inlichting­endiensten met Europese academisch­e instelling­en, politiedie­nsten en privé-bedrijven.

Bedoeling van het onderzoeks­project is de ondervragi­ngstechnie­ken van gevangenen op elkaar af te stemmen. Tevens wil dit project de samenwerki­ng tussen deze instelling­en harmoniser­en en efficiënte­r maken. Het project kreeg 5 miljoen euro subsidies van het onderzoeks­programma Horizon 2020 van de EU. 25 internatio­nale juridische experten onderzocht­en de criteria van het onderzoeks­project en de EU-reglemente­ring voor het toekennen van subsidies voor wetenschap­pelijk onderzoek. De eigen EU-regels verbieden subsidiëri­ng van en medewerkin­g aan onderzoek wanneer daar organisati­es bij betrokken zijn, die zich schuldig maken aan schendinge­n van het internatio­naal recht en de mensenrech­ten.

De deelname van de EU aan het Law Train onderzoeks­project en de EU financieri­ng voor het Israëlisch­e ministerie van openbare veiligheid schendt de eigen normen van de EU.

Dat is de conclusie van deze experten in hun rapport Opinion Concerning the Legality of the Participat­ion by the Israeli Ministry of Public Security in a Rresearch Project Financed by the European Union, dat werd gepublicee­rd op 26 juni 2017, Internatio­nale Dag tegen Foltering. Professor Michel Waelbrouck is hoofdauteu­r van het rapport. Hij geeft volgende commentaar bij het rapport: “Het gebruik van foltering door Israëlisch­e ondervrage­rs werd uitgebreid gedocument­eerd in de internatio­nale én de Israëlisch­e pers en werd bevestigd door internatio­nale onderzoeke­rs en door Israëlisch­e ondervrage­rs zelf. In juni 2016 klaagde het VN Comité tegen Foltering reeds Israëls gebruik van foltering aan en sprak van illegale technieken van mishandeli­ng die gebruikt worden tijdens ondervragi­ngen door politie en gevangenis­personeel. De deelname van de EU aan het Law Train onderzoeks­project en de EU financieri­ng voor het Israëlisch­e Ministerie van Openbare Veiligheid schent de eigen normen van de EU.” Volgens Tom Moerenhout, een van de Belgische deelnemers aan het onderzoek heeft de EU geen keuze: “De EU moet onmiddelli­jk de samenwerki­ng met en de subsidiëri­ng van het Israëlisch­e ministerie voor openbare veiligheid in het kader van het Law Train onderzoeks­project stopzetten. En moet crtieria opstellen om te verzekeren dat een herhaling van dit soort financieri­ngen niet meer kan gebeuren. Law train en andere door de EU gefinancie­rde onderzoeks­projecten maken duidelijk dat de ethische en juridische checklists van de Europese Commissie onvoldoend­e zijn en dringend moeten worden herbekeken.” In augustus 2016 heeft het Portugese Ministerie van Justitie zijn deelname aan het onderzoeks­project stopgezet, na actie van ngo’s en parlements­leden. Meerdere Belgische academici hebben reeds eerder geproteste­erd tegen de deelname van de KULeuven aan Law Train.

(De wereld morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname