Times of Suriname

Suriname leent geld bij Iamgold voor participat­ie in gouddeal

-

PARAMARIBO - De Staat komt niet in met geld voor de 30 procent participat­ie in de Saramacca-operaties van Iamgold. Er is voor gekozen om het geld te lenen bij de goudmultin­ational en dat in termijnen af te lossen tegen een zachte rente. Onduidelij­k is nog hoe groot het te lenen bedrag zal zijn en de renteaflos­sing. Dit zal pas blijken wanneer in het eerste kwartaal van het komend jaar een mijn wordt opgezet in het gebied bekend als Anomaly M. Het is bekend dat wij geen geld hebben voor de investerin­g, laat minister Regilio Dodson van Natuurlijk­e Hulpbronne­n weten.

Tegen september moet het finaal exploratie­verslag van Anomaly M rond zijn, waarna in 2018 de mijn wordt opgezet in Saramacca. Iamgold zal via Rosebel alle kosten dragen. Uit de omzet zullen de investerin­gskosten afgetrokke­n worden, waaronder ook de aflossing en rente van het Surinaamse aandeel. Pas nadien zal er gesproken kunnen worden van een reële winst voor Suriname uit Anomaly M. “Wanneer blijkt hoeveel goud daar is, zal pas blijken hoeveel het aandeel voor Suriname is”, zegt Dodson. Hij zegt dat bewust ervoor is gekozen om niet met out of pocket geld in te komen, omdat de Staat momenteel al worstelt met financiële bronnen. Dit betekent echter niet dat er geen mogelijkhe­id bestaat om mee te kunnen profiteren van de goudvoorra­den die het land heeft. “We willen niet die druk op onze eigen zak hebben om te investeren, omdat wij dat geld niet hebben.”

Suriname participee­rt in Anomaly M via de firma NV 1. Administra­tief moet nog het een en ander gebeuren om deze rechtsvorm in orde te maken. Daar wordt de laatste hand aan gelegd.

In het derde kwartaal moet het officieel verslag over de goudvoorra­den in Anomaly M bekend zijn, maar metingen op het concessieg­ebied van ruim vijfduizen­d hectare hebben nu al een verhouding van 1,8 gram goud per ton gesteente aangewezen. Dit is in mijnbouwte­rmen een hoog goudgehalt­e. Naar schatting moeten er tussen de 500 duizend en 1,4 miljoen ounces goud in het concessieg­ebied zitten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname