Times of Suriname

SWM-personeel legt werk neer ondanks uitspraak Bemiddelin­gsraad Watervoorz­iening gegarandee­rd

-

PARAMARIBO - Het personeel van de Surinaamsc­he Waterleidi­ng Maatschapp­ij (SWM) heeft gistermidd­ag het werk neergelegd na eerder op de dag een algemene ledenverga­dering te hebben belegd. Directeur Marlon Oosterling verzekert de bevolking dat de watervoorz­iening gegarandee­rd is en dat niemand zich zorgen hoeft te maken. “Het management­team is in staat het bedrijf draaiende te houden.”

Reden voor de werkneerle­gging is dat het bod van de bond voor een looncorrec­tie van SRD 500 en SRD 2000 aan lumpsum van tafel is geveegd door de Bemiddelin­gsraad voor geheel Suriname. Daarnaast zal het personeel over dit jaar netto SRD 2290 minder in handen krijgen.

Bondsvoorz­itter Rudi Baarh zegt dat de werknemers zich maandag moeten aanmelden in het bondsgebou­w van C-47. Voor nu zal het werk binnen de waterleidi­ngmaatscha­ppij door het management worden gedaan. De voorzitter zegt dat de bond uitgenodig­d wil worden door de directie om weer te praten over de collectiev­e arbeidsove­reenkomst (cao) voor 2017. Dit, ondanks de Bemiddelin­gsraad voor geheel Suriname al in het nadeel van de bond heeft beslist wat betreft de cao. De SWM-directie en de bond konden al maanden niet door één deur wat betreft de onderhande­lingen. Na verschille­nde zittingen oordeelde de raad woensdag dat de lonen van cao-werknemers vanaf 1 januari met SRD 275 worden verhoogd. Daarnaast moet ook een lumpsum van SRD 1000 in twee termijnen, te weten september en december, uitbetaald worden. Het voorstel van de bond was SRD 500 aan looncorrec­tie en SRD 2000 aan lumpsum. In het hele proces bleek dat de werknemers al SRD 250 kregen in afwachting van de definitiev­e cao. Deze eerdere uitkering is door de bond niet verwerkt bij zijn aanvraag bij de Bemiddelin­gsraad. Hierdoor heeft de SWM-directie nu het recht om het voorschot af te trekken. Baarh wil vooralsnog niet ingaan op deze omissie die door de bond is begaan. Hij blijft vasthouden aan het voorstel dat de bond heeft opgeworpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname