Times of Suriname

Caricom biedt Venezuela bemiddelin­g aan

-

ST GEORGE’S/PARAMARIBO - De 38ste Vergaderin­g van Caricom Staatshoof­den is afgesloten met de aanname van een verklaring waarin de regering van Venezuela bemiddelin­g wordt aangeboden om uit de politieke crisis te komen. De leiders van de Caricom zijn bereid een commissie in te stellen die gesprekken zal voeren met zowel de oppositie als de regering van president Nicolás Maduro, met als doel te komen tot dialoog. Momenteel worden de tegenstell­ingen in het land uitgevocht­en met geweld en massademon­straties.

Premier Keith Mitchell van Grenada is door de Caricom-leiders gemandatee­rd om afzonderli­jke brieven te schrijven naar Maduro en de leiders van de opposition­ele partijen. Opmerkelij­k is dat het vraagstuk over Venezuela tijdens de Caricom-top achter gesloten deuren werd besproken. Tijdens die vergaderin­g is een verklaring opgesteld en aangenomen, waarin de Caricom heeft benadrukt dat er geen buitenland­se bemoeienis mag zijn in de interne aangelegen­heden van Venezuela. Tegelijker­tijd wijst de Caricom op de naleving van wet en recht en respect voor mensenrech­ten.

Het voorstel dat de Caricom in gedachten heeft, is een stappenpla­n met een duidelijke tijdlijn, dat uiteindeli­jk moet leiden naar een politieke overeenkom­st tussen de regering en de opposition­ele partijen die het aftreden van Maduro eisen.

President Desi Bouterse was een van de twee afwezige staatshoof­den op de Caricom-top. Hij liet zich vertegenwo­ordigen door minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenland­se Zaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname