Times of Suriname

Japan renoveert traditione­le klinieken inheemse gemeenscha­ppen

-

PELELU TEPU - De ambassade van Japan heeft de afgelopen periode een aantal traditione­le klinieken van inheemse gemeenscha­ppen helpen renoveren. Het gaat onder andere om de dorpen Tepu, Apetina en Sipaliwini. De renovatie heeft plaatsgevo­nden in het kader van Japan’s Grant Assistance for Grassroots Human Security Projects (GGP). Dit meldt initiatief­nemer van het project, Amazon Conservati­on Team (ACT) in een persberich­t. De afronding van het renovatiep­roject vond op 30 juni plaats.

Doel van het project is het ontwikkele­n en verbeteren van duurzame gezondheid­szorg voor de inwoners van de zuidelijke binnenland­se dorpen Tepu, Apetina en Sipaliwini. Op 21 maart 2016 sloot de ambassade van Japan een subsidieco­ntract met het Amazon Conservati­on Team in Suriname. Sindsdien is een actieve samenwerki­ng ontstaan tussen beide partijen. In de afgelopen vijftien jaar heeft ACT zich ingezet voor de verbeterin­g, beschermin­g en het behoud van inheemse en marrongeme­enschappen in Suriname.

In het kader van genoemd GGP-project hebben drie inheemse gemeenscha­ppen geprofitee­rd van waardevoll­e middelen, die allemaal bedoeld waren om de ontwikkeli­ngsbehoeft­en van de bewoners in de dorpen Tepu, Apetina en Sipaliwini te versterken. De bestaande gezondheid­sklinieken zijn gerenoveer­d, waarbij rekening is gehouden met de hygiënisch­e, veiligheid­s- en afvalbehee­rsomstandi­gheden van deze centra. Zo werden wasbakken, diepvrieze­rs, kasten, wachtstoel­en en basis medische benodigdhe­den (zoals EHBO dozen) ingekocht en een aantal zonnepanel­en geinstalle­erd.

“De ceremonie laat zien hoe sterke bilaterale betrekking­en worden gebouwd, niet alleen via intergouve­rnementele interactie, maar ook door middel van coöperatie­ve inspanning­en op gemeenscha­ppen gebaseerd, grassroots niveau. Het GGP-programma is bedoeld om de menselijke veiligheid in de wereld te bevorderen door non-profitorga­nisaties te ondersteun­en, met name gericht op gebieden die de basisbehoe­ften van de mens willen verbeteren. Als zodanig heb ik geen twijfel dat dit project echt aan de ‘fundamente­le menselijke behoeften voldoet’ en we zijn erg blij dat we door de GGP kunnen helpen”, aldus Miyuki Shinoe, Tweede Secretaris van de ambassade van Japan.

De eindceremo­nie vond plaats in de kliniek van het inheemse dorp Tepu in het Tapanahony gebied. Naast een aantal genodigden, waren de inwoners van de Pelelu Tepu gemeenscha­p aanwezig.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname