Times of Suriname

Suriname participee­rt in trainingen China

- Door Maltie Nidhansing­h

BEIJING – In juni-juli dit jaar hebben verschille­nde groepen uit Suriname geparticip­eerd in diverse trainingen in China. Onder andere zijn ook vertegenwo­ordigers van Times of Suriname naar Beijing afgereisd, om mee te doen aan de ‘2017 Seminar for Omnimedia reporters of Developing Countries’. Deze training wordt jaarlijks via het ministerie van Commerce of the People’s Republic of China aangeboden aan journalist­en uit ontwikkeli­ngslanden, waaronder Suriname.

65 deelnemers uit 23 landen van overal ter wereld doen mee. Naast participan­ten uit Suriname zijn er deelnemers uit Guyana, Bahamas, Jamaica, Panama, Samoa, Myanmar, Mongolië, Mauritius, Colombia, Venezuela, Cambodja, Nigeria, Ethiopië, Zimbabwe, Uganda, Libanon, Kenia, Filippijne­n, Ethiopië, Malawi, Moldavië en Oekraiëne. Volgens Shang Quifen, de projectman­ager, is het algemene doel van deze training het versterken van de bilaterale banden met China. De bedoeling is ook dat mediaprofe­ssionals de nieuwe technieken die hedendaags in de media worden gebruikt leren, om die te kunnen toepassen in hun eigen land. Een andere groep uit Suriname zit momenteel in de stad Guiyang voor een ICTtrainin­g waarbij hun talenten op het gebied van hardware, software en netwerk worden aangescher­pt en verder ontwikkeld. Aan deze training doen 75 deelnemers mee uit 20 landen, van wie drie uit Suriname. Deze groep leert alle nieuwe technieken en ontwikkeli­ngen op het gebied van ICT, zodat zij ook meekan met de laatste ontwikkeli­ngen in de computer technologi­e. Daarnaast is er momenteel ook een training over milieu in Beijing, waaraan ook een groep vertegenwo­ordigers uit Suriname deelneemt. De trainingen zijn bedoeld om vertegenwo­ordigers uit de ontwikkeli­ngslanden in de gelegenhei­d te stellen om op hun vakgebied nieuwe technieken te leren, zodat zij deze kennis in hun eigen land toepassen en verder tot ontwikkeli­ng brengen. Hiermee wil de regering van China haar kennis en ervaringen delen met de rest van de wereld en daardoor worden ook de banden met de rest van de wereld versterkt.

 ??  ??
 ??  ?? De deelnemers van ‘2017 Seminar for Omnimedia reporters of Developing Countries’ op bezoek bij China Radio Internatio­nal (CRI). (Foto: MN)
De deelnemers van ‘2017 Seminar for Omnimedia reporters of Developing Countries’ op bezoek bij China Radio Internatio­nal (CRI). (Foto: MN)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname