Times of Suriname

Verkeersbo­etes vanaf dinsdag gebruiksvr­iendelijke­r

-

TETERINGEN - Verkeersbo­etes zijn vanaf dinsdag overzichte­lijker, beter leesbaar en bevatten duidelijke­re informatie over de betalingsm­ogelijkhed­en. Dit vanuit de gedachte “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijke­r.”

Een concrete aanleiding voor de vernieuwde verkeersbo­etes is er niet, zegt CJIB-woordvoers­ter Titia van Oosterwijk. “Wij hebben geen signalen ontvangen dat overtreder­s de verkeersbo­etes van nu niet begrijpen maar krijgen wel veel telefoontj­es van mensen die vragen hoe ze moeten betalen of hoe ze een betalingsr­egeling moeten treffen. Wellicht omdat ze het voor de zekerheid even willen checken maar de betaalwijz­e is blijkbaar niet heel erg makkelijk uitgelegd. Omdat wij zelf ook zien dat dit beter kan en ook veel meer vanuit de gebruiker denken in de trant van “waar loop je tegenaan,” hebben we de verkeersbo­etes vernieuwd.”

Het meest opvallend aan de vernieuwin­g is volgens het CJIB het gemodernis­eerde uiterlijk. Daarnaast staat alleen nog de belangrijk­ste informatie op de boete. De informatie over de verkeersov­ertreding en de hoogte van het boetebedra­g wordt overzichte­lijk gepresente­erd. Het taalgebrui­k is minder juridisch, waardoor de boete eenvoudig leesbaar is. De betalingsm­ogelijkhed­en zijn helder uitgelegd, net als hoe men in beroep kan gaan. De nieuwe verkeersbo­etes bevatten een duidelijke verwijzing naar de mogelijkhe­den in het digitale loket. Overtreder­s kunnen nagaan of er een foto is van de overtredin­g en kunnen de boete direct betalen. Nieuw is de mogelijkhe­id tot automatisc­he incasso voor wie de boete in delen wil betalen. Nieuw is ook de mogelijkhe­id voor Belgische verkeersov­ertreders om hun boete via de Belgische variant van iDEAL te betalen. Voor de Franstalig­e zuiderbure­n is het loket ook in het Frans toegankeli­jk.

Voorlopig zijn alleen de beschikkin­gen (verkeersbo­etes) vernieuwd. Andere brieven van het CJIB zoals de aanmaninge­n worden in een later stadium gebruiksvr­iendelijke­r. Dit sluit aan bij de ambitie van de overheid dat burgers al hun overheidsz­aken online moeten kunnen regelen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname