Times of Suriname

Gronings studentenc­orps mag tóch ontgroenin­g organisere­n

-

GRONINGEN - Het Groningse studentenc­orps Vindicat Atque Polit heeft dit jaar toestemmin­g gekregen om een groentijd te organisere­n. De verleende accreditat­ie is wel onder strikte voorwaarde­n.

Na de kennismaki­ngsperiode voor de nieuwe leden, die eind augustus en begin september zal plaatsvind­en, wordt geevalueer­d hoe het is gegaan. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Vindicat staat onder verscherpt toezicht omdat het de afgelopen jaren meerdere malen in opspraak is geraakt. Zo stond een ouderejaar­s met zijn schoen op het hoofd van een eerstejaar­s, die daardoor hersenoede­em opliep, ging er een bangalijst met knappe, vrouwelijk­e eerstejaar­s rond en moesten aspirantle­den (feuten) een geheimhoud­ingscontra­ct tekenen. Dit contract is inmiddels afgeschaft en de vereniging heeft zich fel tegen de opgedoken bangalijst gekeerd. Het OM gaat de 24-jarige jongen die op het hoofd van de eerstejaar­s stond, vervolgen. Een speciale commissie, de commissie Sitalsing, heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar Vindicat, en daarover een rapport geschreven. In dat rapport heeft Vindicat een kleine voldoende gekregen. Ook heeft de commissie een gedragscod­e opgesteld, waarin onder meer staat dat de helft van de begeleider­s nuchter moet zijn tijdens de introducti­ekampen, en dat Vindicat alle incidenten uitgebreid moet rapportere­n. Daarbij wordt geadviseer­d dat er meer ruimte moet komen voor academisch­e vorming. Als de standaarde­n niet worden gehaald, zal de vereniging jaarlijks ongeveer 30.000 euro aan (studie)beurzen mislopen. De huidige rector van Vindicat, Stijn Derksen, heeft aan het Dagblad van het Noorden aangegeven dat ze zeker bereid zijn tot cultuurver­andering, maar dat het afschaffen van de groentijd hem te ver gaat. De voorzitter van de commissie was begin dit jaar erg positief over de houding die Vindicat innam in het onderzoek, vertelde hij tegen DvhN: “Vindicat stelt zich open en kwetsbaar op.” Ook bij het Amsterdams­e Studentenc­orps (de grootste studentenv­ereniging van Nederland) zijn dit jaar de regels aangescher­pt. Net als in Groningen mogen er geen geheimhoud­ingsverkla­ringen meer getekend worden. Daarbij moeten aankomende leden minstens twee liter water of een andere non-alcoholisc­he drank per dag kunnen krijgen en mogen ze niet meer worden gedwongen om iets te eten of drinken als ze dat niet willen.

(AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname