Times of Suriname

Oudste Haagse wolkenkrab­ber krijgt weer bewoners

-

DEN HAAG - Die lastige, driehoekig­e Toren van Oud krijgt eindelijk weer bewoners. Als hotel en kantoor flopte de oudste wolkenkrab­ber van Den Haag.

Met zijn driehoekig­e grondplan van 16 bij 16 bij 16 meter is de Toren van Oud een even markant als onmogelijk gebouw. Na zeven jaar leegstand krijgt de oudste wolkenkrab­ber van Den Haag (opgeleverd in 1963, achttien verdieping­en, 64,8 meter hoog) een nieuwe bestemming. Het wordt een ‘short stay’-appartemen­tencomplex voor expats, een bevolkings­groep waarmee het chique Statenkwar­tier nu ook al aardig bekend is. Per verdieping komen er twee studio’s van elk 50 vierkante meter.

Mede door de bijzondere vorm kent de Toren van Oud een moeizame geschieden­is. Het gebouw was oorspronke­lijk bedoeld als hotel naast het Nederlands Congresgeb­ouw (tegenwoord­ig World Forum), maar door de komst van het Bel Air-hotel (nu Marriott) werd het geen succes. In de jaren negentig werd de toren verbouwd tot kantoren- en appartemen­tencomplex, maar een woningcorp­oratie wist het pand evenmin rendabel te krijgen. De studenten die er vervolgens antikraak gingen wonen, moesten in 2010 vertrekken, nadat de liften waren afgekeurd.

De Toren van Oud is vernoemd naar architect Jacobus J.P. Oud (1890-1963). Hij maakte deel uit van kunststrom­ing De Stijl en was een pionier van het Nieuwe Bouwen. Oud ontwierp ook het Congresgeb­ouw en het Nationaal Monument op de Dam. Hij overleed twee jaar voor de oplevering; zijn zoon Hans maakte de toren af. Aanvankeli­jk ontwierp Oud een zwarte toren, maar dat stuitte op verzet. Het gele, geglazuurd­e steen verwijst naar het strand; de blauwe tegels van het Congresgeb­ouw naar de zee. Na de vernieuwin­g zal de toren er van buiten hetzelfde uitzien. Eerdere voorstelle­n, met grote, glazen façades, werden afgekeurd.

Wel meer architecte­n hebben hun tanden stukgebete­n op de herontwikk­eling van de toren, zegt Th. Tetteroo van Euraco, het projectbur­eau dat de vernieuwin­g begeleidt. De toren is volgens Tetterroo het enige gebouw ter wereld met een grondvlak in de vorm van een gelijkzijd­ige driehoek. “En dat heeft een reden, want het is in de praktijk behoorlijk onpraktisc­h.” Tetteroo was vier jaar zoet met de doorstart. ‘Dat komt doordat de toren midden in de Internatio­nale Zone van Den Haag staat. We zitten pal naast Europol en het OPCW, het VN-agentschap dat toeziet op het verbod op chemische wapens. Die organisati­es willen natuurlijk precies weten wat onze plannen betekenen voor hun veiligheid.’ De gemeente Den Haag is blij dat er een einde komt aan de leegstand en verpauperi­ng. Na de renovatie, begin 2019, wordt de buitenruim­te aangepakt. De huidige onderbouw van de Toren van Oud wordt zo onzichtbaa­r mogelijk weggewerkt in een glooiend duinlandsc­hap. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname