Times of Suriname

FSE wil debat over vuur- en rookbommen in voetbalsta­dions

-

VOETBAL - De Europese voetbalsup­portersfed­eratie (FSE) vraagt naar aanleiding van een UEFA-rapport over de gevaren van pyrotechni­sch materiaal in voetbalsta­dions om niet repressief op te treden, maar op zoek te gaan naar ‘een alternatie­ve benadering’. Dat standpunt heeft de FSE toegelicht op het European Football Fans Congress (EFFC) in de Ghelamco Arena in Gent. De Europese voetbalbon­d UEFA nodigde de FSE in 2016 uit om deel te nemen aan een werkgroep over vuurbommet­jes, rookbommen en ander pyrotechni­sch materiaal. “In de afgelopen jaren werden we telkens gepasseerd voor dergelijke discussies. Deze keer werd de stem van de voetbalsup­porter wel gehoord, dat is een welgekomen vooruitgan­g”, klonk het. Behalve ‘onafhankel­ijk en wetenschap­pelijk onderzoek’ naar de gevaren rond pyrotechni­sch materiaal, werd er ook gezocht naar veiligere alternatie­ven.

Uit het gepublicee­rde UEFArappor­t op maandag blijkt dat het gevaar van pyrotechni­sche materialen die in meer dan 25 procent van de voetbalwed­strijden in Europa gebruikt worden, niet gering is. “De FSE houdt vast aan zijn standpunt. We erkennen de verschille­n in voetbalcul­tuur in de Europese landen. ‘Pyro’ is populair in sommige landen, in andere is het nauwelijks in gebruik. De FSE veroordeel­t misbruik van pyro, zoals het gooien en het gebruik ervan als wapen. Maar we zijn wel voorstande­r van verder onderzoek en een gezond debat, zodat het risico van pyro in voetbalsta­dions zo klein mogelijk wordt.”

Het afgelopen seizoen werden in de Belgische competitie meerdere clubs beboet omdat supporters het te bont maakten. Zo werd de wedstrijd Charleroi-Standard van 4 december 2016 na twee derde wedstrijd definitief stopgezet, nadat supporters onder meer rookbommet­jes op het veld hadden gegooid. Beide clubs kregen de maximumboe­te van 5.000 euro, er werden ook geen punten toegekend.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname