Times of Suriname

Daantje vist vuil uit het water

-

Oude ijskasten, kapotte wasmachine­s, autobanden, aluminium blikjes, oude schoenen en nog veel meer maken de vissen en andere waterdiere­n ziek. Daantje, die nu vakantie heeft, logeert met zijn ouders langs de rivier in hun vakantiehu­is. Waarom gaan de mensen zo met het milieu om, vraagt Daantje verbaasd. Thuis wordt hij door papa en mama geleerd om alle vuil te scheiden. Dat betekent dat alle petflessen, oud papier en lege blikjes, elk in een aparte zak gaan. Papa heeft inmiddels ook een compostbak in de achtertuin. De familie heeft een eigen groenten-en fruitaanpl­ant.

Dan krijgt Daantje een idee en gaat naar papa toe. Met een schepnet en een grote vuilzak probeert papa alvast de lichte rommel uit te vissen. Mama is trots op haar familie, je vakantie opofferen om een schoon milieu te krijgen. Papa heeft een takelwagen gebeld en haalt de zware rommel uit het water. Mama trakteert de harde werkers op ijskoud kokoswater en heerlijke zelfgemake­n koekjes.

Hoe zijn al deze voorwerpen in het water terecht gekomen? Langs de rivier heb je verschille­nde woongebied­en en vakantiepl­ekjes; deze zetten hun vuilzakken langs de weg om opgehaald te worden door de vuilniswag­en. Maar de zwerfhonde­n en een aantal daklozen die opzoek zijn naar wat voedsel, scheuren de zakken open. Door de wind komt de meeste rommel in het water terecht. Doordat Daantje en zijn familie alleen in de vakanties in het huisje logeren, hebben vreemde mensen de kans gekregen om hun oude roestige spullen te dumpen. (GP)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname