Times of Suriname

Brand in Hamburg op eerste dag G20-top

-

DUITSLAND - Relschoppe­rs hebben gistermorg­en, de eerste dag van de G20-top, in Hamburg auto’s in brand gestoken. Dat gebeurde onder meer bij het HamburgAlt­ona-station waar met molotovcoc­ktails is gegooid. De politie heeft het publiek opgeroepen het station te mijden en zich niet te mengen onder de ‘chaoten’, de relschoppe­rs.

Tal van extreemlin­kse en anarchisti­sche groepen willen de internatio­nale economisch­e topconfere­ntie van de G20, gisteren en vandaag, verstoren. Activisten blokkeren op verschille­nde plekken in de stad kruispunte­n.

Voor de top is een veiligheid­szone ingesteld. Het station Hamburg-Altona ligt daar ten westen van. Het is gisteren ook tot ongeregeld­heden gekomen op een station in de zuidoostel­ijke wijk Veddel. In het centrum van de stad slaagde oproerpoli­tie erin een groep van circa tweehonder­d betogers tegen te houden bij de Sint Michaelisk­erk. De Duitse autoriteit­en vrezen dat er naar schatting achtduizen­d gewelddadi­ge relschoppe­rs op de G20 top in Hamburg afkomen, naast vele tienduizen­den extreemlin­kse betogers. Er zijn om die reden zo een twintigdui­zend agenten op de been om de staatshoof­den en regeringsl­eiders gisteren en vandaag te beveiligen. Donderdaga­vond raakten demonstran­ten al slaags met de politie, er waren toen al verschille­nde demonstrat­ies in de stad georganise­erd.

Tijdens de rellen raakten 111 agenten gewond. De politie hield bijna dertig mensen aan, van wie er vijftien zijn vastgezet, melden de autoriteit­en gisteren. Volgens activisten zijn er ook veel betogers gewond geraakt, onder wie een aantal zeer ernstig.

Er is veel schade aangericht aan geparkeerd­e auto’s, winkels en een gerechtsge­bouw. De rellen, veroorzaak­t door de extreemlin­kse protestact­ie ‘Welkom in de hel’, duurden de hele nacht. Gistermorg­en waren de relschoppe­rs ook weer op pad en stichtten brand in auto’s zoals in de chique Elbchausse­e. Daar zijn volgens ooggetuige­n tussen de twintig en dertig auto’s in vlammen opgegaan. Demonstran­ten Melania Trump verhinderd mee te doen aan een programma in de marge van de G20-top. “We hebben van de politie uit veiligheid­soverwegin­gen geen toestemmin­g gekregen het gastenverb­lijf te verlaten’’, zei een woordvoerd­er van Trump.

De Amerikaans­e First Lady zal alsnog aan het programma deelnemen zodra de veiligheid­ssituatie dat toelaat. De G20-top staat zoals gebruikeli­jk in het teken van verschille­nde economisch­e onderwerpe­n, maar gastvrouw en bondskanse­lier Angela Merkel gaf voorafgaan­d al aan dat het klimaat een belangrijk­e rol gaat spelen tijdens de top.

Veel aandacht gaat uit naar de komst van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de ontmoeting tussen de Amerikaans­e president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

(NU.nl)

 ??  ?? Tal van extreemlin­kse en anarchisti­sche groepen willen de internatio­nale economisch­e topconfere­ntie van de G20, gisteren en vandaag, verstoren. (Foto: ABC News )
Tal van extreemlin­kse en anarchisti­sche groepen willen de internatio­nale economisch­e topconfere­ntie van de G20, gisteren en vandaag, verstoren. (Foto: ABC News )

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname